Objavljeni rezultati za sve županije: HDZ BiH imat će 11 zastupnika u Skupštini HNŽ, 14 zastupnika u ŽZH, 12 u PŽ, u SBŽ devet…

Nakon što je Središnje izborno povjerenstvo službeno utvrdilo rezultate Općih izbora 2022, konačno su poznati i sazivi koji će u predstojećem periodu formirati županijske skupštine u Federaciji BiH.

Na osnovi rezultata koje je SIP BiH utvrdio, najviše mandata u Skupštini Tuzlanske županije pripalo je Stranki demokratske akcije (SDA) – 13. Nadalje, budući saziv skupštine TŽ činit će SDP s osam zastupnika, DF s četiri, PDA s tri, Stranka za BiH s također tri zastupnika, dok su po dva mandata pripala NiP-u i SDBiH Zeleni pokret. Našu stranku u Skupštini TŽ predstavljat će jedan zastupnik.

Županiji Sarajevo po sedam zastupnika imat će SDA i NiP, šest SDP, pet Stranka za BiH i Naša stranka, četiri DF i jedan Za nove generacije.

Kao i u TŽ, Skupštinu Zeničko-dobojske županije većinom će činiti SDA s 11 zastupnika. Iza nje su Bosanskohercegovačka inicijativa Kasumović Fuad i SDP s po pet zastupnika. NiP i HDZ BiH dijelit će isti broj zastupnika u skupštini ZDŽ – tri. NES i SBB su također podijeliti broj zastupnika – dva. Jedan zastupnik iz Naše stranke činit će skupštinu u ZDžŽ.

Skupštinu Srednjobosanske županije činit će zastupnici iz šest stranaka i to: SDA – 11, HDZ BiH – devet, SDP – četiri, NiP – dva, DF – dva, HDZ 1990 – dva zastupnika.

Unskom-sanskoj županiji SDA i NES dat će isti broj zastupnika za skupštinu – osam. SDP, DF i POMAK (Pokret za aktivnu Krajinu) imat će po tri zastupnika, NiP dva, dok su Laburisti BiH, Stranka za BiH, SPU BiH i Naša stranka dali po jednog zastupnika.

U Hercegbosanskoj županiji dominiraju Hrvatski nacionalni pomak i HDZ BiH s po pet zastupnika u skupštini, HDZ 1990 a četiri mandata. SNSD, Hrvatska nezavisna lista, SDA i SDP imat će po dva, a Srpska sloga, Srpsko jedinstvo i HNS po jednog zastupnika.

Hrvatska demokratska zajednica BiH dominirat će u Skupštini Zapadnohercegovačke županije s 14 skupštinskih mandata. Sljedeći je HDZ 1990 s četiri zastupnika, potom Hrvatska republikanska stranka s dva. Hrvatska stranka prava BiH, HSR Dr Ante Starčević BiH i Hrvatska stranka prava HB i BiH imat će po jednog zastupnika.

Glasači u Hercegovačko-neretvanskoj županiji svoje povjerenje za lokalnu skupštinu dali su najviše HDZ-u s obzirom na to da će 11 zastupnika biti prisutno u skupštini. Slijedi SDA sa sedam zastupnika, potom HDZ 1990 i SDP s po tri, Hrvatska republikanska stranka i DF s dva, te NES i NiP s po jednim.

U Posavskoj županiji HDZ će imati 12 mandata, SDA tri, HDZ 1990 dva, a po jedan SDP, HRS, Nezavisni i PDA.

Skupštinu BPŽ Goražde formirat će ukupno 13 stranaka. I to SDA s pet, NIP s tri, Novi početak s također tri zastupnika, SDP, SBIH, NES, Nova politička inicijativa s po dva, Nezavisna građanska lista, Bosanska narodna stranka BNS , Bosanskohercegovački demokrati – Džebrail Bajramović, DF, Liberalna stranka i SBB s po jednim zastupnikom, piše u cjelovitom izvješću Klix.ba.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?