Strahonja: Ispravno dosuđen kazneni udarac za Dinamo, a bilo je elemenata za još jedan

U HRT-ovoj emisiji Stadion posvećenoj SuperSport HNL-u analiziralo se 14. kolo, s posebnim naglaskom na najveći hrvatski derbi između Hajduka i Dinama koji je odigran u petak bez pobjednika 1:1.

Gosti su bili stručni komentator HTV-a Tomislav Ivković i ekspert za suđenje Marijo Strahonja.

– Očekivani rezultati ovo kolo. Derbi kao derbi nije oduševio nas većinu, odnosno sve. Druge utakmice, Lokomotiva je pokazala da je bolja od Gorice. Varaždin i Osijek dobra utakmica, dok sam se na Istra – Šibenik borio da ne zaspim, ali nisam s obzirom na ozbiljnost posla. Na kraju zaslužena pobjeda Slaven Belupa protiv Rijeke, kratko je na početku analizirao Ivković, piše hrt.hr.

– Suđenje se stabiliziralo u ovom kolu, komisija sudaca je napravila izvanredno okupljanje s ciljem napretka. Taj seminar je doprinuo stabilizaciji, rekao je Strahonja o suđenju u ovom kolu.

Zatim su se okrenuli derbiju.

– Najbolje od derbija je bila publika, ali do bakljade. Dinamo je loše krenuo u utakmicu, nije uspio doći u stanje da bude aktivniji i da više drži loptu u nogama te da izađe iz Hajdukovog trkačkog presinga. Hajduk je neutralizirao Dinamo, imao je dvije situacije gdje su zaprijetili, ali nisu imali stopostotne šanse bez obzira što govore drugačije. Dinamo je drugo poluvrijeme digao razinu igre, Hajduk je pao jer nema igrača i način igre da može slomiti Dinamo i prelomiti utakmicu. Dinamo je onda bio bolji drugo poluvrijeme, nije dominirao kako zna, ali bio je dovoljno za postizanje cilja, a on je bio – ne izgubiti. Hajduk je igrao onako kako može i mora u Splitu, publika te nosi i ti se bacaš na glavu. To nije bilo dovoljno jer igrački nisu dovoljno zaprijetili Dinamu da bi slavio na kraju, rekao je Ivković.

Osvrnuo se na partiju Marka Livaja i njegov značaj za Hajduk.

– Suludo je govoriti o njemu, igra fantastičan nogomet. On i Bruno Petković su drugačiji tipovi igrača, a da nema Livaje u Hajduku ne znam kakva bi bila situacija i koji bi bili na tablici, dok Dinamo ima veću širinu i bez Petkovića, kazao je Ivković.

Tri situacije analizirao je Strahonja s derbija.

U 22. minuti došlo je do duela Josipa Šutala i Livaje, a Hajdukovac je tražio penal.

– Ovdje je sve čisto. Livaja je bio korak ispred šutala, pucao je, ali nije bio opterećen prekršajem što bi mu ometalo udaranje lopte. Odluka suca i VAR sudaca je ispravna, rekao je Strahonja.

Igrač Hajduka Josip Elez je nakon ubačaja iz kornera povlačio Dinu Perića u 58. minuti.

– Bilo je elemenata za kazneni udarac za Dinamo. Preočigledno hvatanje obje ruke, takozvana bačva hvatanje i silina guranja. Ovo je definitivno prekršaj koji se može okarakterizirati kao kazneni udarac. Sudac ga nije mogao samostalno vidjeti, ali ovdje su elementi za javljanje VAR sobe, rekao je Strahonja.

Chidozie Awaziem srušio je rukama Petkovića u 68. minuti, a nakon provjere snimke Igor Pajač je dosudio kazneni udarac za Dinamo.

– Kazneni udarac je jer branič rukama zadržava Petkovića, želi mu onemogućiti dolazak do lopte. Ključan trenutak je postavljanje ruku na prsa, ne kad je Petković pao. Namjeran je prekršaj, a ne mogućnost igranja na loptu, zato je ovo jasna i očigledna pogreška i trebao se uključiti VAR. Druga je situacija nego kod pada Biuka protiv Gorice. Tad su se oni borili za loptu i bilo je obostrano potezanje. Ovdje je bilo svjesno zaustavljanje igrača, zaključio je Strahonja.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?