Vučić objavio sastav vlade, Žigmanovu resor ljudskih i manjinskih prava

Vođa Demokratskog saveza vojvođanskih Hrvata (DSHV) Tomislav Žigmanov bit će ministar u novoj vladi Srbije, a vodit će resor za ljudska i manijska prava, objavljeno je danas na sjednici Središnjeg odbora vladajuće Srpske napredne stranke na kojoj se raspravljalo o prijedlogu članica vladajuće koalicije za sastav vlade. Žigmanov je zahvalio Vučiću na povjerenju. Čestitke Žigmanovu, u ime Vlade RH, uputio je ministar Gordan Grlić Radman.

– Za sve je možda veliko iznenađenje, ali resor za ljudska i manjinska prava vodit će predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov, rekao je predsjednik SNS-a Aleksandar Vučić.

Žigmanov je na izborima u travnju ove godine osvojio zastupnički mandat u skupštini Srbije kao predstavnik DSHV-a i manjinske koalicije Zajedno za Vojvodinu Vojvođani.

Ta koalicija osvojila je dva zastupnička mandata u Skupštini Srbije zahvaljujući s oko 24.000 glasova, a uz Žigmanova Zajedno za Vojvodinu Vojvođani predstavlja i odvjetnik Aleksandar Olenik, kao predstavnik ukrajinske manjine u Srbiji.

Novi sastav buduće vlade predložila je mandatarka Ana Brnabić, a na sjednici Središnjeg odbora naprednjaka pročitao ga je vođa SNS-a Vučić, koji je i predsjednik Srbije.

On je najavio da će zamjenik predsjednice vlade i ministar vanjskih poslova biti Ivica Dačić, potpredsjednik vlade i ministar obrane gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, a potpredsjednik vlade i ministar financija dosadašnji ministar u tom resoru Siniša Mali.

Novi resor unutarnje i vanjske trgovine vodit će dosadašnji ministar građevinarstva Tomislav Momirović, ministar gospodarstva bit će Rade Basta, ministarica šumarstva Jelena Tanasković, dok će resor zaštite okoliša zadržati sadašnja minsitrica Irena Vujović.

Ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture bit će donedavni zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ministarica energetike i rudarstva umjesto Zorane Mihajlović bit će Dubravka Negre, a resor pravde i dalje će voditi Maja Popović.

Na čelu resora eurointegracija bit će nekadašnja šefica Ureda za eurointegracije i voditeljica pregovaračkog tima s EU-om Tanja Miščević, a za ministra državne uprave i lokalne samouprave predložen je Aleksandar Martinović, donedavni šef zastupničke skupine SNS-a u parlamentu.

Resor unutarnjih poslova od Aleksandra Vulina preuzet će prvi čovjek sigurnosno-informativne agencije (BIA) Bratislav Gašić, ministarstvo prosvjete zadržat će Branko Ružić, a ministrica za znanost i tehnološki razvoj Jelena Begović, voditeljica centra Vatreno oko, formiranog u na početku pandemije koronavirusa.

Na čelu zdravstva bit će dr. Danica Grujičić, ravnateljica onkološkog instituta, a dosadašnji šef diplomacije Nikola Selaković preuzet će resor rada i zapošljavanja, dok će Darija Kisić preuzeti resor za demografiju i brigu o obitelji.

Resor turizma i omladine vodit će Husein Memić, ministar sporta bit će Zoran Gajić, na čelu resora kulture ostaje Maja Gojković, a za brigu o selu bit će zadužen Milan Krkobabić.

Vučić je rekao da su ostala nepopunjena mjesta ministra informiranja i telekomunikacija, ministra za javna ulaganja i, ovisno o dogovoru, dva ili tri ministra bez portfelja.

Vlada Srbije imat će ukupno 25 ministarstvava, četiri više nego sadašnja, što je u parlamentarnoj raspravi oporba oštro kritizirala, tvrdeći da će Srbija imati vladu s najviše ministarstava u svijetu. 

Žigmanov, budući ministar za manjinska prava, zahvalio Vučiću na povjerenju

Čelnik vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov, koji će biti ministar u novoj srbijanskoj vladi, zahvalio je u nedjelju predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na povjerenju i dodao da će se na novoj funkcji zalagati za društvenu pravednost i dobrobit Hrvata.

– Hvala na ukazanom povjerenju Aleksandru Vučiću – neće biti iznevjereno! Priznanje je to i za DSHV, za dosljedno zalaganje za društvenu pravednost, uključive politike, prava nacionalnih manjina i dobro Hrvata u Srbiji! Takva uvjerenja bit će mi vodilje i nadalje, objavio je Žigmanov na Twitteru.

Za dodatne komentare nije bio dostupan.

Grlić Radman čestitao Žigmanovu

Ministar Gordan Grlić Radman danas je u telefonskom razgovoru u ime Vlade RH čestitao predsjedniku Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavu Žigmanovu, predloženom kandidatu za ministra za ljudska i manjinska prava u novoj srbijanskoj vladi.

U svjetlu dosadašnjeg rada i predanosti u zastupanju i promicanju prava Hrvata u Vojvodini, ministar je istaknuo uvjerenje da će zalaganje ministarskog kandidata pridonijeti osnaživanju položaja Hrvata u Srbiji.

Sugovornici su istaknuli važnost daljnjeg rada na poboljšanju statusa i položaja hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, poglavito njihove pozitivne političke zastupljenosti na svim razinama vlasti.

Ministar je naglasio kako je Vlada RH do sada sustavno podržavala sve napore ključnih institucija hrvatske manjine u Srbiji, te će nastaviti aktivno djelovati u zaštiti nacionalnih i kulturno-identitetskih interesa Hrvata u Republici Srbiji na svim razinama, piše hrt.hr.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?