Erdogan predlaže referendum o nošenju hidžaba

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan predložio je u subotu organiziranje referenduma o izmjeni ustava kako bi zajamčio pravo nošenja hidžaba u javnoj službi, školama i na sveučilištima.

– Ako si odvažan dođi, stavimo to na referendum. Neka narod odluči, rekao je turski predsjednik obraćajući se čelniku najveće oporbene stranke Kemalu Kilicdarogluu koji je bio predložio zakon koji će jamčiti pravo na nošenje hidžaba.

Rasprava o nošenju hidžaba rasplamsala se u Turskoj s približavanjem predsjedničkih i parlamentarnih izbora predviđenih u 2023.

Turska, većinski muslimanska zemlja, po ustavu je svjetovna država i nošenje hidžaba dugo je bilo zabranjeno u javnoj službi, školama i sveučilištima te na mjestima kao što su parlament i vojni uredi.

Erdoganova vlada je 2013. ukinula ograničenja u vezi s nošenjem hidžaba.

Za razliku od 1990-ih kada je ta tema poticala oštru raspravu, danas se njegovoj zabrani ne protivi nijedan politički pokret u Turskoj.

– Griješili smo u prošlosti u vezi s nošenjem hidžaba. Sada je vrijeme da ostavimo to pitanje i da se ono više ne čuje iz usta političara, rekao je početkom listopada predsjednik najveće oporbene snage Republikanske narodne stranke (CHP) Kemal Kilicdaroglu.

Promatrači misle da Kilicdaroglu tako želi pokazati konzervativnim biračima koji većinom glasaju za Erdoganov AKP, da ne trebaju strahovati od promjene vlasti.

Na tu inicijativu privlačenja konzervativnih glasova Erdogan je uzvratio početkom listopada pozivajući svog političkog protivnika da pristupi izmjeni ustava u vezi s tim.

– Postoji li danas diskriminacija u odnosu na nošenje i nenošenje hidžaba u javnoj službi? U školama? Ne. Uspjeli smo u tome, istaknuo je Erdogan u subotu. Uskoro ćemo uputiti u parlament izmjenu ustava. (…) No ako se to ne bude moglo riješiti u parlamentu, pitat ćemo narod, dodao je, prenosi.hrt.hr.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?