Schmidt odbacio kritike Bošnjaka, najavio nastavak rada unatoč pritiscima

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt odbacio je u ponedjeljak kritike bošnjačkih i građanskih stranaka zbog nametanja izmjena izbornog zakona i ustava Federacije BiH te potvrdio kako će nastaviti djelovati sukladno sa svojim mandatom te i ubuduće donositi odluke važne za obične ljude.

Schmidt je 2. listopada, nakon završetka glasanja na općim izborima u BiH, nametnuo izmjene državnog izbornog zakona i ustava Federacije kojima je, kako je ustvrdio, osigurao provedbu presude Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić”.

Svojim je izmjenama uveo novi ustroj Doma naroda parlamenta Federacije BiH koji jamči da će većinu kluba Hrvata u tom tijelu činiti zastupnici iz županija s hrvatskom većinom, pa će tako biti osiguran i njihov presudni utjecaj na uspostavu izvršne vlasti u tom entitetu. Istodobno je uveo jasne rokove i mehanizme za deblokadu procesa odlučivanja u tijelima vlasti Federacije.

U izjavi za medije u Sarajevu Schmidt je kazao kako je imao i još ima mnogo zamisli što bi sve trebalo promijeniti u BiH, no da 2. listopada nije pravio nikakvu revoluciju nego se držao ustava i presude Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić”.

– Pobrinuo sam se za funkcionalnost Federacije. Nakon tri godine čekanja imenovani su novi suci Ustavnog suda Federacije BiH, i to je samo jedan od primjera, kazao je njemački političar koji je nakon odluka od 2. listopada izložen nizu napada iz bošnjačkih političkih krugova i medija koji su im skloni.

Svi oni optužuju Schmidta da pogoduje samo zahtjevima HDZ BiH te da navodno potiče daljnju etničku segregaciju u državi.

Dodatno ga kritiziraju jer nije osigurao provedbu pet presuda Europskog suda za ljudska prava kojima je utvrđena diskriminacija građana BiH u izbornom procesu, a iz Stranke demokratske akcije (SDA) prigovaraju mu jer nije uveo i izmjene koje bi se odnosile na Republiku Srpsku, kako bi se i tamo osigurala stvarna jednakopravnost građana i konstitutivnih naroda.

Schmidt je u ponedjeljak kazao da mu je jasno da i s tim u vezi treba nešto poduzeti, ali je istaknuo kako mu je sada prioritet bio riješiti pitanje funkcioniranja Federacije BiH.

Dodao je kako je provedba presuda Europskog suda za ljudska prava sada zadaća za domaće političare, ali i za građane BiH. Sve u zemlji pozvao je na dijalog kako bi se ta pitanja riješila.

– Moj je recept za to uključiti sve građane, izjavio je Schmidt te istaknuo da je već inicirao niz razgovora koji “ne za počinju u palačama”, nego su usmjereni na izravan razgovor s ljudima, posebice mladima, za što je, kako tvrdi, već dobio jaku potporu i ohrabrenje da s tim nastavi.

Preporučio je političarima u BiH da i sami pogledaju popis zadaća koje ih očekuju i da se prestanu žaliti te da počnu i sami raditi. Pozvao ih je da iduće četiri godine iskoriste na pametan način.

– Svi građani BiH moraju imati jednaka prava i ja ću u nastavku svojeg djelovanja osigurati da to tako i bude, najavio je Schmidt. Dodao je kako sada očekuje da se hitno riješi pitanje raspolaganja državnom imovinom, o čemu se već dulje od 15 godina bez ikakva ishoda vode rasprave među vladama dvaju entiteta.

Riječ je i o imovini koja je prije rata bila vlasništvo SR BiH, a očekivalo se da će nakon Daytona biti donesen zakon kojim će se definirati što od toga komu pripada, no to se do danas nije dogodilo, piše hrt.hr.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?