Stotine ovaca u pratnji pastira prošle središtem Madrida

Središtem Madrida jučer su prošle ovce! Stotine njih vodili su pastiri – prateći drevne staze kojima se njihovo blago stoljećima vodilo na zimsku ispašu. Zbog razvoja španjolske prijestolnice – tradicija je prekinuta, no obnovljena je 1994. – i postala prava atrakcija.

Umjesto kolone automobila stado ovaca prolazi središtem Madrida.

Pastiri ih vode drevnim stazama kojima su prolazili i stoljećima prije, kada je ovdje bila netaknuta priroda. Idu prema južnim pašnjacima na zimsku ispašu.

– Podržavamo korištenje drevnih stočarskih staza jer su one nasljeđe španjolskih farmera. Imamo priliku hodati golemom mrežom staza koje povezuju sjever s jugom, istok sa zapadom, kaže Maria Balbas.

– To je zanimanje koje, nažalost, nestaje. Šteta, jer djeca misle da mlijeko dolazi iz trgovine. Šteta što ne poznaju pastire, rekla je Elena Lozano.

Ovaj jedinstveni festival promiče ovčarstvo. A privlači i brojne gledatelje još od 1994., kada je tradicija ponovno oživljena.

– Ovo je prekrasno iskustvo. Ne mogu vjerovati da je na ulicama bilo toliko ovaca, nikada nisam vidjela nešto slično. Mislim da je ovo sjajan način za učenje o španjolskoj povijesti i kulturi, kazala je turistkinja iz SAD-a Maria Kouriaalis.

Mladi i stari, domaći i turisti uživaju u zvukovima stoljetne tradicije. Posebna su atrakcija pastiri odjeveni u narodnu nošnju koji svoja stada prate uz tradicionalnu glazbu i ples.

– Zanimljivo je vidjeti toliko ovaca u središtu Madrida. Razgovarao sam s turistima iz New Yorka i rekli su mi da je ovo jedinstven festival, u cijelom svijetu, kaže Jalud Murad.

Madrid se i ove godine vratio u prošlost i novim generacijama dočarao kako su živjeli njihovi preci, piše hrt.hr.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?