Vapaj poljoprivrednika iz doline Neretve: Neš jagode za lika

Zbog nemogućnosti zalijevanja poljoprivrednih kultura, udruga “Neretvanska mladež”, koja okuplja poljoprivrednike iz doline Neretve, dramatičnim apelom obratila se ministrici poljoprivrede Mariji Vučković.

Ističu kako se ove godine na tom području proizvodi se oko milijun i pol do dva milijuna sadnica jagoda te pet milijuna raznih vrsta zimskih kupusnjača. Na području donjeg toka rijeke Neretve, gradova Opuzen i Ploče, te Općine Slivno, već pedesetak dana nije pala kiša, a prema meteorološkim prognozama, neće je biti ni predstojećih sedam dana.

– Jagoda je kao poljoprivredna kultura iznimno osjetljiva na povećanu koncentraciju soli, a upravo je trenutna situacija takva. Ista situacija je i s kupusnjačama. Voćnjaci mandarina vape za vodom.

Kiše nema, a voda u kanalima i novoizgrađenom sustavu za navodnjavanje Glog je iznimno loše kvalitete. Kasne sorte mandarina i klementine pokazuju znakove usahlosti, dehidracije i prisilne zriobe. Slijedom navedenoga možemo zaključiti da prijeti uništenje nasada jagoda i kupusnjača, a velike štete će vjerojatno nastati na mandarinama, kako u ovoj sezoni, tako i u sljedećoj godini.

Vrijeme je kada rane sorte mandarina diferenciraju cvjetne pupove za sljedeću vegetaciju. Uslijed nedostatka vode vjerojatno će doći do fiziološkog poremećaja, koji bi za posljedicu imao izostanak rodnosti. Jagode bi sada trebale biti u fazi intenzivnog rasta i stvaranja proizvodnog potencijala za berbu sljedeće proljeće, međutim u polju je sasvim drugačija situacija.

Proizvođači jagoda ne znaju što izabrati: pustiti da nasadi propadnu zbog nedostatka vode ili da istu štetu učine korištenjem jedine dostupne vode koja je izuzetno slana. Slijedom svega navedenoga, molimo promptnu reakciju svih nadležnih s ciljem omogućavanja kvalitetne vode za navodnjavanje poljoprivrednih kultura – navodi sei u priopćenju koje potpisuje agronom Željko Bjeliš, predsjednik udruge, piše slobodnadalmacija.hr

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?