Grlić Radman u Saboru: Na više načina pomogali smo hrvatima u BiH, Milanović je štetočina

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman istaknuo je u srijedu da su najviši hrvatski dužnosnici proteklih godina ulagali maksimalne napore u zaštiti položaja hrvatskog naroda Bosne i Hercegovine, posebice u potrebu izmjene izbornog zakona i da su oni doveli do konkretnih rezultata, javlja hina.

„Vlada u svim međunarodnim kontaktima ukazivala je na nužnost izmjene izbornog zakona u BiH koja će osigurati punu jednakopravnost svih konstitutivnih naroda bez mogućnosti preglasavanja. Ta su nastojanja dovela i do konkretnih rezultata tijekom ove godine”, istaknuo je Grlić Radman u Saboru podnoseći izvješća za 2020. i 2021. godinu o provedbi Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH.

U lipnju je Europsko vijeće prvi put jasno je izrazilo spremnost da BiH dodijeli status kandidata. Pored toga, BiH je uključena i Strateški kompas EU, gdje se ističe ravnopravnost konstitutivnih naroda u BiH, “a nedavno smo svjedočili i odluci visokog predstavnika Christiana Schmidta o izmjeni ustava Federacije i izbornog zakona”, naveo je ministar .

Uz podršku u ostvarivanju političkih prava, vlada je pružala konkretnu potporu i u mnogim drugim područjima važnim za kvalitetu života i ostanak Hrvata u BiH, primjerice institucijama obrazovanja, zdravstva, kulture te Katoličkoj Crkvi u BiH, dodao je ministar.

Gdje je nestao Milanović?

Arsen Bauk (SDP) prigovorio što se u izvješću ne spominju aktivnosti predsjednika RH Zorana Milanovića kao jednog od sukreatora vanjske politike.

„Ne spominje se čak ni na način da šteti, vrijeđa i da je kontraproduktivan”, ustvrdio je Bauk i predložio da sljedeće izvješće glasi „ne bi sjala ovako lijepo ova Deklaracija, mi bi svjetlo zvali mrakom da nam nije Andreja”.

Grlić Radman ponovio je da je Milanović štetočina, da je takav bio i kao premijer i da je poznato i njegovo antihrvatsko djelovanje prema BiH kad je loše i s omalovažavanjem govorio o tamošnjim Hrvatima. 

Ne mogu govoriti o njegovim aktivnostima kada aktivnosti nije bilo, poručio je ministar vanjskih poslova.

Dalija Orešković (Cantar) ocijenila je da vladi nije stalo do hrvatskog naroda nego do vlasti pod svaku cijenu te da to pokazuju i izvješća u kojima se navode transferi iz proračuna za pomoć Hrvatima u BiH.

„Riječ je zapravo o mehanizmu kupovine glasova”, ustvrdila je Orešković na što su HDZ-ovi zastupnici ocijenili da neutemeljeno vrijeđa i omalovažava cijeli hrvatski narod u BiH.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?