Hoffmann: Ide kaznena prijava protiv Novalića, Bruxelles će saznati o Sattlerovom nečinjenju

Savjetnik ravnatelja Granične policije BiH Svevlad Hoffmann oglasio se povodom odluke Ombudsmana BiH u vezi s transkriptima sa sjednice Vlade FBiH o tački dnevnog reda za imenovanje ravnatelja Federalne uprave policije.

“Nakon što je Ombudsman BiH usvojio moju žalbu na rješenje Vlade FBiH kojim mi je ona nezakonito uskratila dostavu transkripata sa sjednice Vlade FBiH na kojoj se rješavalo o izboru ravnatelja FUP-a i gdje je federalnoj vladi Ombudsman BiH preporučio da postupi po Zakonu o slobodi pristupa informacijama s nestrpljenjem čekam da dobijem tražene transkripte”, naveo je.

Hoffmann kaže da će mu transkripti, prije svega, poslužiti kao krunski dokazi kriminogenog ponašanja premijera Fadila Novalića i do sada neidentificiranih supočinitelja iz njegove vlade u proceduri imenovanja ravnatelja FUP-a, prenosi portal Klix.

“Novalićeva je kaznena odgovornost je nesporna i ona proizilazi, prije svega, iz Zakona o unutarnjim poslovima FBiH ali i Zakona o Vladi FBiH. Sramota je da ni nakon što je v.d. ravnatelja FUP-a pismenim putem obavijestio federalnog ministra MUP-a Aljošu Čampari o problematičnoj činjenici da FUP više od tri godine nema ravnatelja i svim negativnim posljedicama koje iz te nestvarne činjenice proizilaze resorni ministar adekvatno ne reagira”, dodao je.

Kaže da će zbog svega toga odmah po primitku traženih transkripata podnijeti kaznenu prijavu protiv premijera Fadila Novalića zbog zloupotrebe službenog položaja, a u vezi s kaznenim djelom Povreda prava na zapošljavanje.

“Ovaj teško iskompromitirani političar svojim djelovanjem nezakonito je onemogućio imenovanje ravnatelja FUP -a. Također želim istaknuti da sam posebno neugodno iznenađen šutnjom Ureda Predstavništva EU u BiH, koji je putem svog promatrača nadgledao cijeli proces izbora i imenovanja ravnatelja FUP-a i navodno vodio računa o njegovoj transparentnosti i zakonitosti, a o čemu sam i osobno i lažno uvjeravan od strane dužnosnika iz Ureda Johanna Sattlera. Nažalost u ovom se slučaju Sattlerov ured opasno ‘nije miješao u svoj posao’, radi čega ću se također obratiti i njegovim poslodavcima u Bruxellesu, odnosno povjereniku za pravdu Didieru Reyndersu
, koji su ovdje delegirali do zla Boga nezainteresiranog i preplaćenog činovnika. Da se ovakva farsa s izborom ravnatelja policije događala u bilo kojem gradu EU, postavilo bi se pitanje odgovornosti kako onih koji farsu provode tako isto i onih koji su plaćeni da na takve nezakonitosti reagiraju. Gospodin Sattler očito ima dvojne standarde”, zaključio je.

Podsjetimo, Ensad Korman i Svevlad Hoffmann su bili kandidati za novog ravnatelja FUP-a, ali je Vlada FBiH jednostavno odbila izvršiti imenovanje. Kako doznaje Klix.ba, Federalna vlada je u službenom dokumentu navela da niti jedan kandidat s finalne rang liste “nije dobio podršku” što nije zakonito.

Imenovanje ravnatelja federalne policijske agencije je zakonska obaveza i kandidatima, kako zaključuje Klix, ne treba “davati ili uskraćivati podršku” već izvršiti imenovanje najbolje rangiranog kandidata s ranije utvrđene liste prema kojoj je Ensad Korman imao 97,1 bod, a Hofmann 93 boda.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?