Mukotrpno hodanje rutama dugim više stotina kilometara postaje pravi hit: Znate li što je Camino?

Sve više Hrvata tijekom svojih godišnjih odmora izgovara ‘Buen Camino’. Riječ je o pozdravu kojeg koriste hodači i hodočasnici na sve popularnijem Putu svetog Jakova ili Caminu. Ovaj, preko tisuću godina stari hodočasnički put kojem je cilj španjolski grad Santiago de Compostela, posljednjih godina doživljava svoju renesansu.

Počeci ovog hodočasničkog puta sežu u deveto stoljeće kada je otkrivena grobnica apostola Jakova, koja je do danas u katedrali u Santiagu de Compostela.

Upravo je to krajnja točka svih hodočasnika i hodača više stotina kilometara dugih dionica Camina koji ima nekoliko ruta, a sve završavaju upravo u ovoj katedrali.

Camino je bio obilježen čitavom mrežom rimskih ruta koji su se spajale na ključnim mjestima, a zbog velikog prometa na tim su se rutama gradile bolnice, crkve, samostani…Uz njih su nastajala sela i gradovi.

U 14. stoljeću gubi se hodočasnički žar, a u modu opet dolazi posljednjih desetljeća.

Camino je posljednjih godina pak doživio pravi ‘boom’. Na njega osim vjernika hodočasnika idu i hodači koji od ovog putovanja ne traže vjerski karakter.

Koju god rutu izabrali, a ona francuska je najpopularnija, spremite se na višednevno ili višetjedno pješačenje dugo stotine kilometara.

Rute Camina

Francuska ruta duga je oko 770 kilometara i za nju je potrebno oko pet i pol tjedana hoda. Kreće se iz francuskog mjesta na Pirinejima – St. Jean Pied de Port.

Znalci kažu kako je riječ o iznimno zahtjevnoj ruti za koju treba fizička i psihička sprema.
Na ovoj kao i na drugim rutama, sve je podređeno hodačima. Prenoćišta s grupnim spavaonicama, mali pansioni, obroci u restoranima….Putevi su označeni znakom koji podsjeća na žutu školjku što je simbol Camina.

Na svakoj ‘postaji’, hodač dobije potvrdu da je prehodao dio rute. Postoji opcija da prehodate i samo jedu etapu pojedine rute pa u tom slučaju postajete ‘vlasnikom’ potvrde i priznanja za prijeđenih, recimo, stotinu kilometara Camina.

Portugalski put drugi je po popularnosti. Kao i ostali, krajnji cilj mu je Santiago de Compostela, a dug je oko 600 kilometara.

Sjeverni put prolazi pak sjevernom obalom Španjolske i dug je više od 600 kilometara.

Camino primitivo ili Originalni put kreće u Ovideu, dugačak je 320 kiometara i za njega vam je potrebno oko dva tjedna. Riječ je o prvoj zabilježenoj hodočasničkoj ruti do groba svetog Jakova još iz devetog stoljeća.

Nešto manje od 120 kilometara dugačak je Engleski put i može se prijeći za pet dana. Kreće se u Ferrolu u sjevernoj Galiciji, a njime su se, kao što mu i ime govori, koristili hodočasnici iz Velike Britanije i Irske koji su u Ferrol pristizali brodom.

Hrvatske Camino rute

Camino rute postale su popularne i drugdje u svijetu. U Hrvatskoj tako već imamo sve popularniji Camino Krk, a aktivno je sve više dionica u drugim dijelovima Hrvatske. Iza hrvatskih Camino ruta stoji Bratovština sv. Jakova, koja postoji od 13. stoljeća kada su pripadnici ove bratovštine povezivali hodočasnike i organizirali hodočašća naših starih u Santiago de Compostelu, piše Vlatka Polšak Palatinuš za narod.hr.

‘Tradicija hodočašća na El Camino de Santiago (Put Sv. Jakova) u Hrvatskoj je stara preko osam stoljeća. Godine 2015. osnovana je Bratovština Sv. Jakova koja tu tradiciju želi obnoviti i produbiti. Bratovština djeluje u sklopu udruge Ekosspiritus i otvorena je svim vjernicima (oba spola) koji na bilo koji način žele pridonijeti promociji Puta Sv Jakova, podršci hodočasnicima, kao i drugim aktivnostima Bratovštine.

Dosad smo pristupili nadbratovštini Sv. Jakova u Santiago de Composteli, izdali smo službenu, hrvatsku verzije credentiala (hodočasničke putovnice), … a imamo dosta planova za budućnost”, stoji na njihovim stranicama.

Camino Hrvatska obuhvaća dionice Camino Imota, Camino Krk, Camino Podravina te Camino Šibenik.

Na njihovim stranicama možete naći sve korisne savjete za Camino, od toga koliko vam je novca potrebno, kakvu obuću ponijeti, gdje jesti i spavati…

Odlučili se za hrvatske dionice ili pak one koje završavaju na grobu sv. Jakova u Španjolskoj, želimo vam Buen Camino!

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?