Ograničeno poskupljenje struje za gospodarstvo u 2023. za najviše 20 posto

Vlasti u Federaciji BiH ograničile su poskupljenje električne energije gospodarstvu za najviše 20 posto u sljedećoj godini kako bi spriječile teže posljedice, zatvaranje poduzeća i otkaze radnicima. 

Na sjednici Vlade Federacije BiH održane u Mostaru prihvaćen je prijedlog ministarstva energetike, industrije i rudarstva kojim je dvjema javnim elektroprivredama sa sjedištem u Sarajevu i Mostaru ograničeno poskupljenje električne energije gospodarstvu.

U BiH građani i gospodarstvo plaćaju jednu od najjeftinijih cijena električne energije, no globalni poremećaji na energetskom tržištu i dramatično poskupljenje u Europi doveli su opskrbljivače u težak položaj, posebno u Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg Bosne sa sjedištem u Mostaru koja električnu energiju proizvodi uglavnom iz hidroelektrana. S obzirom da je ova sezona bez padalina to joj pričinjava veliki problem jer mora uvoziti nedostajuće količine električne energije po vrlo visokim cijenama, prenosi Hina.

Vlada Federacije BiH se odlučila ograničiti poskupljenja, a odnose se na kvalificirane kupce, odnosno poduzeća koja imaju najmanje godišnje ugovore.

Udruženje poslodavaca FBiH nedavno je zatražilo od Vlade hitno donošenje ovakve mjere. Poslodavci ističu da je odluka o ograničavanju cijena električne energije s početka ove godine spasila brojna poduzeća i stotine radnih mjesta.

Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije najavilo je kako će tri mjeseca od stupanja na snagu nove odluke analizirati učinke mjera o ograničavanju poskupljenja električne energije, te je eventualno korigirati.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?