Putin: Čovječanstvo ima dvije opcije, a Zapad igra smrtonosnu igru

Ruski predsjednik Vladimir Putin obratio se javnosti. Za sve je opet optužio Zapad te istaknuo da svijet sada ima dvije opcije, kaže – ili ćemo nastaviti gomilati probleme ili ćemo početi sa suradnjom koja nas vodi prema zajedničkoj budućnosti. Istodobno, rat u Ukrajini i dalje bjesni.

Vladimir Putin održao je još jedan povijesni govor – kako su ga opisali u Kremlju. U uvodu panel-diskusije moskovskog Valdai kluba iznio je već čuvene optužbe o Zapadu, njegovu navodnom kolonijalizmu, potrebi stvaranja mulitpolarnog svijeta. No između redaka pozvao je na pregovore. Analitičari smatraju da je to još jedan pokazatelj da Rusima rat s Ukrajinom ne ide prema planu.

Kadirov potvrdio da su u Hersonu poginula 23 čečenska vojnika

23:53

Čečenski lider Ramzan Kadirov, bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, u četvrtak je objavio da su u ukrajinskom topničkom napadu ovog tjedna poginula 23 njegova vojnika, a još 58 ih je ranjeno.

Incident se dogodio u južnoj ukrajinskoj regiji Herson, koja je pod ruskom okupacijom, potvrdio je Kadirov u objavi na Telegramu.

– Sve operacije spašavanja su završene i postoji konačan popis – 23 vojnika su poginula, a 58 ih je ranjeno, rekao je Kadirov.

Reuters ovu objavu Kadirova ocjenjuje kao neobičnu, s obzirom da su od početka rata u Ukrajini proruske snage rijetko priznavale velike gubitke na bojnom polju.

– Da, naši gubici u ranim jutarnjim satima tog dana bili su veliki, ali Čečeni sudjeluju u džihadu i ako im je suđeno da poginu u svetom ratu, to je čast i velika radost za svakog istinskog muslimana, rekao je.

Ustvrdio je i da su nakon tog napada čečenske snage u osvetničkom napadu ubile oko 70 Ukrajinaca. Reuters trenutno nije mogao potvrditi te tvrdnje.

Inače, u utorak su ukrajinski izvori objavili da je kod Hersona pod topničkim napadima poginulo više od stotinu čečenskih vojnika. Čečenski vojnici bili su smješteni u školi u selu na drugoj obali rijeke Dnjepar nakon povlačenja iz Hersona te su putem fotografija na društvenim mrežama sami otkrili gdje se nalaze, objavljeno je. I oporbeni čečenski Telegram kanal 1Adat je objavio da su pripadnici kadirovske pukovnije, koji su bili smješteni u školi, granatirani te da ih je oko stotinu poginulo.

“Putinov govor nije ništa novo”

22:41

– Putinov govor nije ništa novo reagirala je Bijela kuća u četvrtak.

– Putinove riječi ne pokazuju nikakvu promjenu u strateškim ciljevima, a to uključuje i Ukrajinu, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

SAD stopira razvoj nuklearnih raketa koje se lansiraju s mora

20:54

Sjedinjene Države zaustavit će razvoj krstarećih raketa s nuklearnim glavama koje se lansiraju s mora, pokazuju dokumenti Pentagona objavljeni u četvrtak, unatoč tome što su visoki časnici preporučili da ih se zadrži.

Odluka da se odustane od te vrste projektila koji se lansiraju s podmornica mogla bi pomoći predsjedniku Joeu Bidenu da uvaži pozive nekih kolega demokrata da se smanji američki nuklearni arsenal, a istodobno ne žrtvuju glavni elementi nuklearne “trojke” – zemaljske interkontinentalne balističke rakete, strateški nuklearni bombarderi i nuklearno oružje koje se lansira s podmornica.

No, nejasno je hoće li se Kongres, koji bi idućeg mjeseca mogao doći pod kontrolu republikanaca, protiviti toj ideji.

SAD upozorio Rusiju da ne napada zapadne satelite

20:34

Sjedinjene Države upozorile su Moskvu nakon prijetnje napadom na zapadne satelite, da bi u tom slučaju slijedio “primjeren” odgovor.

Visoki dužnosnik ruskog ministarstva vanjskih poslova Konstantin Voroncov rekao je ranije u četvrtak da bi komercijalni sateliti Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika mogli postati legitimne mete za Rusiju ako budu uključeni u rat u Ukrajini, prenijela je agencija TASS.

– Rekao bih samo da bi bilo kakav napad na američku infrastrukturu dobio odgovor, a taj bi odgovor bio primjeren prijetnji našoj infrastrukturi, rekao je u četvrtak John Kirby iz američkog Nacionalnog vijeća za sigurnost.

– Rusija je ta koja svojom agresijom u regiji provocira i stvara opasne situacije, rekao je Kirby.

– Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu. Bili smo vrlo otvoreni i iskreni u tome. Ništa se neće promijeniti u našem pristupu, dodao je.

Nekoliko zapadnih država Kijevu daje obrambene informacije putem satelita. Ruska mreža satelita je manja, pa Ukrajina na tom području ima prednost.

No Rusija ima sposobnost gađati satelite u svemiru. Prošlog studenog Rusija je laserskim naoružanjem pogodila svoj umirovljeni satelit, izazvavši kritike međunarodne zajednice.

Washington je taj potez prozvao bezobzirnim zveckanjem oružjem.  

Pentagon: Nema naznaka da su ruske nuklearne vježbe paravan

20:14

Sjedinjene Države nisu vidjele ništa što bi upućivalo na to da bi ruske godišnje vježbe nuklearnih snaga “Grom”, koje su u tijeku, mogle biti paravan za stvarno raspoređivanje, rekao je u četvrtak američki ministar obrane Lloyd Austin.

– Nismo vidjeli ništa što bi nas navelo da povjerujemo, u ovom trenutku, da je to neka vrsta prikrivene aktivnosti, rekao je Austin novinarima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je nadzirao dio vježbi ruskih nuklearnih snaga za koju je Moskva objavila da uključuje interkontinentalne balističke rakete Jars i strateške bombardere Tupoljev.

Vježbe predstavljaju potencijalnu prijetnju za Sjedinjene Države i saveznike jer Putinove namjere nisu jasne pošto je zaprijetio da je spreman koristiti nuklearno naoružanje u obrani Rusije.

Zapadni dužnosnici uvjereni su da su sposobni prepoznati indikacija da će Rusija rasporediti takvo naoružanje, prenosi Reuters. 

Pregled stanja u Ukrajini iz središnjeg Dnevnika

Putinovo obraćanje puno poruka zapadu, Kijevu, citirao ruske pisce, govorio o mogućnosti nuklearnog rata. Nije govorio o ruskim i civilnim žrtvama u Ukrajini

17:45

– Drago mi je što vas vidim sve ovdje u Klubu Valdai, ovo je važan forum za razmjenu ideja, rekao je Putin na početku.

– Ovdje govorimo o svjetskom poretku koji se temelji na nekim pravilima. Ali mi ne znamo tko je ta pravila postavio. Čini se da postoji samo jedno pravilo – da svjetske sile rade što žele bez posljedica, rekao je predsjednik Ruske Federacije. 

“Čovječanstvo ima dvije opcije”

– Recentni događaji potvrđuju ono što smo ovdje govorili proteklih godina. Takozvani kolektivni Zapad tijekom zadnjih mjeseci povukao je nekoliko poteza prema eskalaciji i destabilizaciji svjetskog poretka.

– Ova igra koju je Zapad zaigrao zapravo je pokrenuta da bi uspostavili svjetsku dominaciju, dodaje. 

– Čovječanstvo je zapravo pred dvije opcije – ili ćemo ići prema sukobu svih, ili ćemo početi sa suradnjom koja nas vodi prema zajedničkoj budućnosti, nadalje je rekao u govoru. 

“Zapad sudjeluje u opasnoj, prljavoj i smrtonosnoj igri”

– Uvijek sam vjerovao u zdrav razum. Uvjeren sam da će prije ili poslije Zapad morati pristati na dijalog, poručio je dodajući da klimatske promjene, iako sada nisu u vijestima, ostaju gorući problem. 

– Oni potpiruju rat u Ukrajini, eskaliraju provokacije oko Tajvana, destabiliziraju svjetska tržišta hrane i energije.

– Zapad sudjeluje u opasnoj, prljavoj i smrtonosnoj igri. Svijetu nameće svoje vrijednosti, potrošačke modele, te nastoji standardizirati te modele, kazao je.

Ruski je čelnik također optužio Zapad da inzistira na bezuvjetnom prihvaćanju njihovih vrijednosti. 

Citirao poznate ruske pisce

Dotaknuo se i “kulture otkazivanja” za koju je rekao da guši slobodu govora.

– Zabrane Dostojevskog Čajkovskog. Liberalna ideologija promijenila se i danas je neprepoznatljiva, ističe Putin. 

– Gledaju što Kremlj radi, a zapravo bi trebali pogledati prema sebi. Ne mogu krivnju prebacivati na Kremlj, dodaje. 


– Počevši od neograničene slobode, došao sam do neograničenog despotizma, citirao je ruski predsjednik Čajkovskog.

“Pokušali smo uspostaviti odnose sa Zapadom i NATO-om”

Zatim je opet rekao da je cilj modela zapadne globalizacije uspostaviti svjetsku dominaciju, i to putem neokolonizacije.

– SAD je toliko besraman da čak i otkriva koliko je potrošio na pučeve u drugim zemljama svijeta.

– Rusija ne izaziva elite Zapada. Mi samo želimo sačuvati svoje pravo na postojanje i ne želimo postati nikakav hegemon. Progres nije u tome da svi marširaju u istom smjeru, nego da svi hodamo u svim smjerovima, rekao je, citirajući ruskog filozofa Danilevskog

“Zapad doveo do ove točke u Ukrajini”

– Dijalog Rusije i Zapada i drugih centara razvoja postat će važniji u novom svjetskom poretku. Pokušali smo uspostaviti odnose sa Zapadom i NATO-om, sprijateljiti se s njima. Zapad nameće sankcije onima koji ne žele biti pod njihovom palicom, ističe ruski predsjednik.

– Ono što se posebno događa u Ukrajini, to nisu promjene koje su trenutno u tijeku ili su u tijeku od početka specijalne vojne operacije. Ove promjene se događaju već dugi niz godina. Neki su obraćali pozornost. To su tektonski pomaci cijelog globalnog poretka. Najprije je sve vrlo mirno, vrlo spokojno, te su ploče u stalnom pokretu, a onda dolaze jedna do druge, napetosti rastu i događa se potres. Najprije nakupljanje tenzija pa potres. Ove tenzije su se događale u prošlosti. Pojavljuju se novi centri moći – nisam jedini koji to tvrdi. Ove promjene događaju se zbog objektivnih razloga.

Putin je rekao da je upravo Zapad doveo do ove točke u Ukrajini.

– Morali smo odlučiti što ćemo s Donbasom jer su ljudi živjeli osam godina pod vatrom. Morali smo priznati njihovu neovisnost. No nismo to mogli ostaviti, prepustiti ih same sebi, uključili smo ih u Rusiju, prihvatili smo njihovu volju.

“Glavni cilj operacije je pomoći Donbasu”

– Vratimo se na 2014., kada je u Kijevu izveden državni puč. Zašto? Da pokažu tko su njihovi gospodari? Ne vidim drugog objašnjenja. To je pokrenulo niz tragičnih događaja, istaknuo je.

Ponovio je da su Rusi i Ukrajinci jedna nacija.

– Zato je i ovaj rat u neku ruku građanski rat, poručio je.

– Glavni cilj specijalne operacije je pomoći Donbasu. Kada su to vidjeli, ljudi su shvatili da žele zajedničku budućnost s Rusijom te smo nakon toga morali reagirati. Znam što glavni stožer ima u planu za specijalnu vojnu operaciju, ali neću javno o tome govoriti.

“Samo odgovaramo na izjave zapadnih čelnika o nuklearnom oružju”

Govorio je i o tome što bi se dogodilo da se upotrijebi nuklearno naoružanje.

– Nuklearno oružje postoji, uvijek postoji strah da se upotrijebi. Mislim da neću pogriješiti kad kažem što je cilj. Već sam spomenuo diktat zapadnih zemalja i njihov pritisak na nama prijateljske zemlje. Oni traže nove argumente kako bi uvjerili naše prijatelje ili neutralne zemlje da se svi moraju usprotiviti Rusiji.

– Nikad nismo ništa proaktivno rekli o mogućoj uporabi nuklearnog oružja. Samo smo nagovijestili kao odgovor na izjave zapadnih čelnika. Liz Truss je to rekla izravno u svom razgovoru. Ujedinjeno Kraljevstvo je nuklearna sila i rekla je da je spremna to učiniti i nitko nije ništa rekao.

“Zapad želi izazvati nuklearni incident”

– Nitko se nije ogradio, Washington se mogao ograditi. Ucijenjeni smo, što bismo trebali napraviti? Praviti se da ništa nismo čuli. Vodstvo u Kijevu stalno govori o nuklearnom naoružanju.

Dodao je da ukrajinske snage pucaju na nuklearnu elektranu Zaporižja i da IAEA to dobro zna jer su njihovi ljudi ondje.

– Zapad želi izazvati neku vrstu nuklearnog incidenta i za sve optužiti Rusiju kako bi se uvele nove sankcije ili nešto slično. Ne vidim da bi moglo biti išta drugo u pitanju, ističe ruski predsjednik.

“Spremni smo riješiti svaki problem”

– Oni pripremaju “prljavu bombu” i žele nas optužiti. No nama ni u kojem slučaju to nije ni politički, ni vojni cilj. Ukrajinske vlasti se pokušavaju riješiti svih dokaza priprema za to. SAD je jedina zemlja koja je upotrijebila nuklearno oružje protiv zemlje koja ga nema. Nije imalo nikakvog smisla bacati nuklearne bombe na Hirošimu i Nagasaki. Japanska vojska je bila razbijena. Nije imalo smisla. Oni se svake godine sjećaju tragedije.

Sutra je 60. godišnjica vrhunca kubanske raketne krize. Na pitanje o Hruščovu Putin je odgovorio da nije poput njega.

Upitan vidi li se ipak u poziciji kao svjetski lider koji može razriješiti aktualni problem, odgovara:

– Spremni smo riješiti svaki problem. Predložili smo SAD-u još u prosincu prošle godine da se situacija stabilizira, nema odgovora. Ako netko želi s nama razgovarati, spremni smo, poručio je. 

Prilagodba ruskog gospodarstva

Putin je rekao da neprestano razmišlja o ruskim gubicima u Ukrajini.

– No, samo Rusija može jamčiti teritorijalni integritet Ukrajine, naglasio je.

Odbacio je kao ludost tvrdnje da bi Rusija bila ta koja je eksplozijama oštetila plinovode ispod Baltičkog mora Sjeverni tok 1 i 2.

– Rusija nema potrebe za nacionalizacijom kako bi kompenzirala štetu od ekonomskih sankcija kojima je zapad kažnjava zbog rata u Ukrajini, ustvrdio je nadalje ruski predsjednik.

Odlazak zapadnih kompanija iz Rusije nazvao je “darom” lokalnim ulagačima i poslovnom sektoru jer su se prilagodili novoj situaciji.

Nazvao je “ludošću” tvrdnje zapadnih zemalja da je Rusija stoji iza nuklearnih eksplozija kojima su oštećeni plinovodi ispod Baltičkog mora.

Danska policija utvrdila je da su snažne podvodne eksplozije izazvale istjecanje plina na cjevovodima Sjeverni tok 1 i 2, što bi moglo trajno ugroziti njihovu funkcionalnost.

Putin je i ranije optuživao zapad da je činom sabotaže prekinuo dotok plina, a europski lideri takve tvrdnje odbacuju i krive Rusiju.

Putin je u četvrtak rekao da jedan plinovod ispod Baltičkog mora funkcionira, ali ga Europa ne želi koristiti.

Rusija je bila najveći dobavljač pline za Europu koju je rat u Ukrajinu nagnao da potraži alternativne izvore.

Putin je u četvrtak rekao da je plin najbolji izvor energiji u prijelaznoj fazi.

– Prijelaz na ugljičnu neutralnost nije protiv ruskih interesa, ustvrdio je.

Nuklearno oružje – čeka se odgovor SAD-a

– Nuklearna doktrina ruski vojnih snaga je obrambena, rekao je Putin i odbacio tvrdnje da Rusija kani upotrijebiti nuklearno oružje u Ukrajini.

Rusija je spremna ponovno početi razgovore sa Sjedinjenim Državama o kontroli nuklearnog oružja, ali nije dobila odgovor Washingtona na svoje prijedlog za razgovor o “strateškoj stabilnosti”.

U govoru je Putin kazao da postoje u njegovoj zemlji građani koji su prozapadno orijentirani, no ustvrdio je da suglasje postoji kad je riječ o suočavanju s vanjskim neprijateljem.

Uz svoj narod je i Ruska pravoslavna crkva, tako je bilo prije i tako je danas.

Xi je prijatelj, Erdogan također

– Kineski predsjednik Xi Jinping je “blizak prijatelj”, rekao je Putin i ocijenio da su odnosi s Kinom na “dosad najvišoj razini”.

Riječi hvale imao je i za svog turskog kolegu po dužnosti Recepa Tayyipa Erdogana kojega je nazvao “snažnim vođom” koji uvijek brani “turske interese”.

– Erdogan nije uvijek “lagani partner” za pregovore, no Turska je uvijek bila “pouzdana” i spremna postići sporazume, rekao je.

Erdogan je odigrao ključnu ulogu u pregovorima Kijeva i Moske od početka sukoba jer je uspio posredovati u postizanju sporazuma o izvozu žita iz crnomorskih luka te je pomogao u pregovorima o razmjeni ratnih zarobljenika.

To su jedini uspješni dogovori od početka ruske agresije krajem veljače.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?