Veleposlanstvo SAD-a poručilo Dodiku: Odcjepljenje RS-a imalo bi teške posljedice

Svaki pokušaj ugrožavanja teritorijalnog integriteta BiH imat će teške posljedice, poruka je koju je u četvrtak objavilo veleposlanstvo SAD u Sarajevu reagirajući na opetovane prijetnje čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika kako će se Republika Srpska odcijepiti od države čiji je sastavni dio.

Svaka akcija koja bi bila poduzeta u pravcu disolucije BiH bila bi kršenje Daytona i nosila bi teške posljedice”, stoji u objavi na Twitter nalogu američkog veleposlanstva.

Također se navodi i da su SAD čvrsto opredijeljene podržati BiH kao demokratsku, multietničku, suverena i nezavisnu država s neupitnim teritorijalnim integritetom, podsjećajući kako ni Daytonski sporazum niti ustav BiH njenim entitetima ne daje pravo na odcjepljenje.

Reakcija američkog veleposlanstva uslijedila je nakon što je Dodik, na velikom skupu svojih pristalica održanom u utorak u Banjoj Luci, ponovo prijetio odcjepljenjem RS ukoliko se tom entitetu ne vrate sve ovlasti koje su u proteklim godinama prenesene na razinu države.

– Ići ćemo sigurno, ali jednog dana odnijet ćemo 49 posto (teritorija) BiH. A kada ćemo otići… Ja vjerujem u ideal samostalne i nezavisne RS, kazao je tada Dodik.

On je uz ostalo najavio kako će RS od Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) preuzeti organiziranje svih budućih izbora ustvrdivši kako je to tijelo postupalo nezakonito kada je odredilo kontrolno prebrojavanje svih glasova za predsjednika entiteta.

Dodik je nezadovoljan činjenicom da njegova pobjeda nad protukandidatkinjom Jelenom Trivić još nije potvrđena, a tvrdi kako je ona nedvojbena.

Američko veleposlanstvo odgovorilo mu je porukom kako ovlaštena tijela imaju zakonske ovlasti i odgovornost osigurati integritet izbornog procesa, što uključuje prebrojavanje svih glasova, a to se ne smije osporavati opasnom i neodgovornom retorikom i prijetnjama secesijom, piše hrt.hr.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?