Biberović: Kupnja Twittera izgledala kao “reality show”

Nakon mjeseci najava i pravnih peripetija u patak je objavljeno: Ptičica je oslobođena. Najbogatiji čovjek na svijetu Elon Musk kupio je Twitter. Cijena – prava sitnica: 44 milijarde dolara. Nekadašnji najpoznatiji, u međuvremenu i zabranjeni, korisnik Twittera Donald Trump na sve kaže: Radikalno ljevičarski luđaci i manijaci, koji istinski mrze našu zemlju, više neće biti na čelu Twittera. Reakcije na ovu, po mnogima kupovinu stoljeća, ne stišavaju se, piše hrt.hr.

Glavna urednica portala Netokracija Mia Biberović rekla je da je Muskova kupovina Twittera više izgledala kao “reality show”, ali nije bilo iznenađenje. Iako svatko ima neka očekivanja o tome koliko će se Twitter promijeniti, nije sigurna ni da će postati mjesto potpune slobode govora, ali neće se vjerojatno ostvariti ni oni najmračniji scenariji za Twitter, a promjena će vjerojatno biti dosta umjerenija. 

Musk je rekao da još nisu nastupile promjene u moderiranju sadržaja, koje će kontrolirati nadzorno tijelo. Rekao je i da će Twitter morati poštivati nacionalne, regionalne propise.

Nije sigurna da je realan scenarij da će na Twitter doći vojska ljudi koja će pisati štogod želi, bez ikakvih posljedica.

– Twitter ima dužnosti i prema oglašivačima i korisnicima, to je biznis. Za očekivati je da će dio korisnika otići, ali novi će i doći, rekla je. 

Musk je izjavio da je Twitter kupio ne kao poslovni potez, nego da to radi za dobrobit čovječanstva, no među prvima se obratio oglašivačima kako bi ih uvjerio da su sigurni. 

– On je aktivan korisnik Twittera i možda najutjecajnija osoba na Twitteru, nakon odlaska Donalda Trumpa. Najavio je zanimljive poslovne poteze – izgraditi aplikaciju za sve, poput kineske WeChat koja okuplja razne usluge – za komunikaciju, plaćanje, dostavu, prijevoz…, navela je Biberović.

Na pitanje što bi Muskova kupovina Twittera mogla značiti za slobodu govora, što mu je vrlo važno, rekla je da možda nije svjestan u što se upušta s obzirom na kompleksnost problema. Mnogi se nadaju da će Twitter postati mjesto gdje će svatko moći reći što god želi, no to nije realno. Mnoge društvene mreže, navela je, pokušavaju se uspoređivati s nekim javnim mjestima, javnim dobrom, ali one su zapravo u neku ruku mediji, ali bez medijske odgovornosti. 

Biberović je rekla i da se vrijednost dionica Twittera sada ne zna jer su maknute s burze, s obzirom na to da je Musk postao njihov vlasnik, a porasla je vrijednost dionica vlasnika društvene mreže Truth Social Donalda Trumpa, koji je rekao da se ne bi vratio na Twitter.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?