Njemačke nuklearne elektrane ipak će ostati u pogonu, najmanje do travnja

Kancelar Olaf Scholz službeno je potvrdio da posljednje tri nuklearne centrale u Njemačkoj ostaju u pogonu najmanje do sredine travnja sljedeće godine.

Velika se rasprava vodi otkako je Njemačka, iz ekoloških i drugih razloga, najavila da će potpuno napustiti nuklearnu energiju i prijevremeno zatvoriti sve svoje nuklearne elektrane.

Međutim, pod pritiskom nestašice prirodnog plina i suočeni s novom energetskom krizom, te ratom u Ukrajini, u Njemačkoj su vladajući ipak donekle popustili – posljednje tri nuklearke, koje su trebale biti ugašene do kraja ove godine, ostat će u pogonu najmanje do sredine travnja, piše Bug.

Ignorirali zelene

Za ovaj potez kancelar Olaf Scholz morao je ignorirati svojeg koalicijskog partnera, stranku Zelenih i Liberale, koji su bili za bezuvjetno gašenje nuklearnih elektrana, koje trenutačno proizvode oko 6% električne energije u toj zemlji. Elektrane Isar 2, Neckarwestheim 2 i Emsland nastavit će tako s radom najmanje do 15. travnja 2023. Istodobno uz pripremu zakonskog prijedloga koji bi to omogućio, njemačke će vlasti donijeti i regulativu za poboljšanje energetske učinkovitosti te obvezu gašenja termoelektrana na ugljen do 2030. godine.

Čak je i klimatska aktivistica Greta Thunberg dala izjavu u kojoj je podržala nastavak rada nuklearnih elektrana. Prema njoj, kako piše Politico, mnogo je bolje da se Njemačka oslanja na postojeću nuklearnu energiju nego da se vraća na ugljen (kad već plina nedostaje).

Klimatski aktivisti iz organizacije Greenpeace protiv su ove odluke, ističući da nedavni napadi na plinovode i željezničku infrastrukturu pokazuju kako i nuklearke mogu biti ranjive, pogotovo u doba kada se vodi hibridni rat. Po njihovom mišljenju, nuklearne elektrane ne bi smjele ostati aktivne “više niti dana”, pišu narod.hr/Bug.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?