Derventa: Proslava 150. obljetnice dolaska Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog

Redovnice Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog proslavile su u subotu 29. listopada 150. obljetnicu dolaska sestara u Derventu u Bosanskoj Posavini.

Program je u župnoj crkvi Sv. Jurja u Derventi započeo zahvalnim misnim slavljem koje je predvodio fra Mirko Filipović, župnik župe sv. Franje Asiškog u Žeravcu. Uz domaćeg župnika Marka Sliškovića koncelebriralo je još 13 svećenika. Uz brojne vjernike na misi su sudjelovale domaće sestre milosrdnice te milosrdnice iz Osijeka, Siska, Zagreba, Mostara i Sarajeva. Neke od njih odjenule su i odjeću koje su nekada nosile njihove prve sestre, objavila je IKA.

U prigodnoj homiliji fra Mirko Filipović je naglasio kako tim slavljem zahvaljuju Gospodinu za sve milosti, za Njegovu podršku, brižnost, za milosrđe koje im je kroz stoljeće i pol davao.

Dodao je kako su kao vjernici pozvani zahvaljivati i sestrama koje su taj projekt ostvarivale, naglasivši kako je to veliko čudo. „Ovo je Božje čudo i ljudske suradnje s Božjom voljom. Toliko je godina, likova, ljudskih sudbina… Predugačak bi bio popis čitanja samo imena, a tek života“, istaknuo je propovjednik.

Na početku je zahvalio utemeljitelju te Družbe, sv. Vinku Paulskom, koji je pomagao ljudima u nevolji te prvim sestrama koje su mu pomagale, naglasivši kako je danas to najbrojnija ženska zajednica u cijeloj Katoličkoj Crkv, jer oko 20.000 sestara milosrdnica u 12 kongregacija različitih zajednica sestara vinkovki djeluje u 90 zemalja.

Spomenuo je i prve milosrdnice koje su u Hrvatsku došle u Zagreb 1845. iz kojega je niklo puno blagoslova za naš narod te su iz njihove zajednice prve sestre došle u Sarajevo i bile jedine sestre u BiH, što je u to vrijeme turske vlasti bio hrabar pothvat, za razliku od danas kada u BiH ima 17 redovničkih zajednica u kojima djeluje oko 480 redovnica.

Fra Mirko Filipović zahvalio je Gospodinu za te prve redovnice i za sve svećenike koji su im bili podrška u njihovom djelovanju.

„Zahvaljujemo danas i prvom Vrhbosanskom nadbiskupu sluzi Božjem Josipu Stadleru koji je tada kupio zemljište u danas glavnoj sarajevskoj ulici i dao ga sestrama pomažući da grade, crkvu, samostan, školu, bolnicu… i tako im dao krila, prvi zamah njihove čudesne aktivnosti. Zahvaljujemo za sestre koje su gradila ogromne školske zgrade po BiH. U prvih 27 godina izgradile su 12 škola u 12 gradova BiH. Njihovih prvih 48 učenica u Sarajevu temelj su povijesti BiH školstva. Četrdesetih godina u prosvjeti u BiH radilo je 166 sestara milosrdnica. Bez njih se povijest školstva u BiH ne da zamisliti. Zahvaljujemo za sestre koje su radile u bolnicama. Fascinantno je da je u jednom trenutku u bolnici na Koševu u Sarajevu radilo 96 sestara milosrdnica. Bez njih se povijest zdravstva u BiH ne da zamisliti“, rekao je uz ostalo fra Mirko Filipović, prenosi IKA.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?