SVE TEŽA SITUACIJA U NJEMAČKOJ: Opasna situacija za grupu robnih kuća koja zapošljava 17 tisuća ljudi

Već drugi put u dvije godine njemački lanac robnih kuća sa sjedištem u Kölnu Galeria Kaufhof GmbH traži financijsku pomoć, odnosno pokušava se spastiti od zatvaranja odlaskom u tzv. “zaštitni štit”, što znači zaduživanjem. Za nastavak rada treba im više od 200 milijuna eura.

Posljednja velika grupa robnih kuća u Njemačkoj, Galeria Karstadt Kaufhof, ponovno traži spas, odnosno financijsku pomoć. Najavio je to glasnogovornik tvrtke u ponedjeljak u Essenu. Maloprodajni div suočava se s daljnjim zatvaranjima poslovnica.

Šef Galerije Miguel Müllenbach rekao je za “Frankfurter Allgemeine Zeitung” da se mreža poslovnica mora “smanjiti za najmanje trećinu” kao dio postupka tzv. zaštitnog štita. Otkazi su neizbježni.

Sa 17.000 zaposlenih, grupa trenutno upravlja sa 131 robnom kućom u 97 njemačkih gradova. “

Zadnji stečajni postupak bio je prije dvije godine

Ovo je drugi put u manje od dvije godine da se grupa robnih kuća koja je nastala spajanjem Karstadta i Kaufhofa nalazi pred stečajnim sudom. Jer već tijekom prvog korona lockdowna u travnju 2020. tvrtka je morala potražiti spas u postupku zaštitnog štita. Stečajni postupak trajao je do kraja rujna.

To je uključivalo ozbiljne rezove: zatvaranje oko 40 poslovnica, smanjenje oko 4.000 radnih mjesta i otpis više od dvije milijarde eura duga trebali bi omogućiti tvrtki da se ponovno pokrene. Ali nada kako će grupa ponovno uspješno poslovati, oslobođena mnogih problema, nije se ispunila.

Naprotiv, početkom 2021. i početkom 2022. smanjeni maloprodajni div morao je zatražiti državnu potporu s obzirom na pandemiju. Sveukupno, Fond za ekonomsku stabilizaciju (WSF) pomogao je tradicionalnoj tvrtki u dvije kampanje pomoći sa 680 milijuna eura.

Kritičari smatraju poslovni model zastarjelim

U proteklih nekoliko dana već je postalo jasno da to nije bilo dovoljno da grupi pruži potrebnu stabilnost da preživi pad potrošnje izazvan ratom u Ukrajini i inflacijom.

Prije nekoliko tjedana, u pismu zaposlenicima, Müllenbach je upozorio da je Galeria “u opasnoj situaciji” zbog vrtoglavog skoka cijena energije i slabe potrošnje. Grupa treba svježi novac za nastavak. Prema informacijama dpa, grupi je trebalo više od 200 milijuna eura.

Međutim, daljnja državna pomoć bila je kontroverzna. Kritičari smatraju da je poslovni model zastario, žale se na narušavanje tržišnog natjecanja povezanog s potporom ili smatraju odgovornim vlasnika Galerije, austrijskog milijardera nekretnina Renéa Benka. Zagovornici državnih potpora ukazivali su na veliku važnost robnih kuća za atraktivnost mnogih gradskih središta, piše Fenix-magazin

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?