Katarci jedva čekaju prvu utakmicu

Kada Katar bude igrao s Ekvadorom na otvaranju Svjetskog prvenstva 20. studenoga, 18-godišnji nacionalni projekt izgradnje respektabilne – i vjerojatno konkurentne – nacionalne momčadi, vrijedan milijarde dolara, bit će stavljen na kušnju.

– Pobjeda u toj uvodnoj utakmici, prvom nastupu momčadi na vrhunskom svjetskom nogometnom događaju, dala bi Kataru vitalne bodove i zamah potreban da prođe u šesnaestinu finala, rekao je bivši katarski napadač Mohamed Mubarak alMohannadi.

– Želimo pobijediti u prvoj utakmici. To je najvažnije. Ne tražimo od njih da osvoje Svjetsko prvenstvo, dodao je.

Većina katarske momčadi Svjetskog prvenstva – od kojih su većina državljani i iseljenici rođeni, odrasli i naturalizirani u Kataru – skautirani su kao djeca i došli su kroz redove akademije Aspire vrijedne 1.3 milijarde dolara.

Šeik Jassim Bin Hamad AlThani, brat vladajućeg katarskog emira, osnovao je Aspire 2004. za razvoj domaćih igrača. Mnogi igrači, uključujući zvjezdani dvojac Akrama Afifa i najboljeg strijelca Almoeza Alija, igraju zajedno pod vodstvom trenera španjolskog porijekla Felixa Sancheza od 2014., kada ih je vodio kao momčad do naslova azijskog U19 prvaka.

Sanchez je od lipnja katarske igrače vodio na pripreme u Španjolsku i Austriju.

Odigrali su niz prijateljskih utakmica u rujnu, izgubili od Kanade i Hrvatske do 23 godine i remizirali s Čileom, a posljednjih tjedana pobijedili su u prijateljskim utakmicama protiv Nikaragve, Gvatemale i Hondurasa.

Katarska je strana znala iznenadila u prošlosti, a najpoznatiji je slučaj kada su osvojili Azijski kup 2019. nakon dramatične finalne pobjede nad Japanom od 3-1. 

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?