Trodimenzionalni virtualni svjetovi zadaju glavobolju ulagačima i policiji

Trodimenzionalni virtualni svjetovi mogli bi iznjedriti nove vrste kibernetičkog kriminala i podići one poznate na novu razinu, upozorila je međunarodna policijska agencija Interpol. Vlasniku Facebooka ulaganje u 3D stvarnost polako postaje teret, piše hrt.hr.

Facebook je prošle godine podigao prašinu u tehnološkom svijetu Metaverseom, trodimenzionalnim virtualnim svijetom koji je potaknuo nagađanja među kompanijama i investitorima da će osvojiti građane i poslovni svijet na juriš i označiti novu fazu u razvoju interneta.

Vlasnica društvene mreže promijenila je u listopadu 2021. ime u Meta kako bi označila pomak prema toj ideji.

Projekt je otvorio niz etičkih i regulatornih pitanja, a zabrinute su i službe čija je zadaća borba protiv kriminala.

Zemlje članice Interpola ne znaju kako se pripremiti za moguće zločine u Metinom “Metaverzumu”, rekao je Reutersu Interpolov izvršni direktor za tehnologiju i inovacije Madan Oberoi.

 Neki su zločini možda novi i stvorio ih je taj medij, a nekima koji su nam već poznati on će utrti put i podići ih na novu razinu, rekao je.

U proširenoj i virtualnoj stvarnosti e-mailovi koji građane potiču da krivotvorenom pošiljatelju, obično renomiranoj tvrtki, otkriju osobne podatke, poput lozinki i brojeva kreditnih kartica (phishing) i slične prijevare mogli bi funkcionirati drugačije, upozorio je dužnosnik Interpola.

Otvara se i pitanje i sigurnosti djece, napomenuo je.

Virtualna stvarnost mogla bi olakšati i kriminal u fizičkom svijetu, istaknuo je Oberoi.

– Ako neka teroristička skupina želi napasti fizički prostor, mogla bi prije napada koristiti (virtualni) prostor za planiranje, simulaciju i vježbu, objašnjava.

Policijska agencija EU-a Europol upozorila je ovog mjeseca u izvješću da bi terorističke skupine mogle u budućnosti koristiti virtualne svjetove za propagandu, regrutiranje i obuku.

Korisnici bi također mogu stvarati virtualne svjetove s “ekstremističkim pravilima”, dodali su.

Virtualni svijet koji bilježi interakcije korisnika u decentraliziranom javnom registru transakcija digitalnih valuta omogućit će na temelju jedne transakcije praćenje svih aktivnosti pojedinaca i osigurati vrijedne informacije za ucjenjivače, rekao je Europol.

Astronomski iznosi

U viziji Marka Zuckerberga druženje u virtualnom 3D svijetu trebalo bi u velikoj mjeri zamijeniti ono u fizičkom svijetu.

Zasada baš i nema puno naznaka da je vizija zaživjela.

Metini rezultati u trećem tromjesečju razočarali su ulagače, cijena dionice naglo je pala, a kritičari sve glasnije od izvršnog direktora traže da odustane od astronomski skupog fokusa na Metaverse.

Kompanija je taj projekt potrošila ogromne iznose, uključujući više od 100 milijardi dolara na istraživanje i razvoj proizvoda. Samo u prošloj godini izdvojili su 15 milijardi dolara.

To je puno, čak i za svijet tehnologije.

– Meta je cijeli poslovni ulog stavila na kartu Metaversea, koji još uvijek ne postoji, a kockanje se ne isplati, dodala je Rachel Foster Jones, tematska analitičarka u GlobalData.

– Metaverse vjerojatno neće biti profitabilan još jedno deset godina, a prijetnje zamrzavanjem zapošljavanja ne mogu same po sebi uvjeriti ulagače da se Meta usredotočuje na ono što će sada platiti račune, istaknula je.

Kompanija je najavila da će usporiti tempo zapošljavanja, a rezultati za treće tromjesečje pokazuju pad prihoda za četiri posto, na 27,7 milijardi dolara. Dobit je prepolovljena, na 4,4 milijarde dolara.

– Zuckerberg je dopustio da priča o Metaverseu proguta tvrtku, zaključila je Foster Jones.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?