Glazba liječi

U KBC Zagreb prije nekoliko je dana stigla neobična donacija. Klavir koji je nekoć pripadao Bečkoj filharmoniji, smješten je u predvorju glavne bolničke zgrade. Donator, koji želi ostati anoniman, samo je poručio kako želi da glazba uljepša tmurne dane pacijentima i osoblju bolnice, piše hrt.hr.

Glazba nije samo melem za dušu nego i pravi lijek za mnoga zdravstvena stanja.

Zaista je drukčije biti u bolnici, a istodobno uživo slušati glazbu s klavira. Led je prvi probio doc. dr. sc. Mislav Puljević, kardiolog. Kaže da bolesnici u bolnicu dolaze s raznim strahovima ne znajući što će se dogoditi, a glazba će im sigurno umanjiti stres. 

Glazba će pomoći i samim liječnicima nakon teških operacija, davanja loših dijagnoza, dana ispunjena stresom. Sviranje klavira ili kakva drugog glazbala nije nepoznanica u mnogim klinikama diljem svijeta, no u nas je ovo prvi put.

– Već su se javili doktori, profesori, medicinske sestre koji će cijeli Advent svirati za male pacijente, kaže Ana Ljubas, glavna sestra KBC-a Zagreb.

No zasvirat će ovaj klavir i kada komu od osoblja dođe da samo malo svirkom olakša dušu, jer glazba usto što pomaže pri snizivanju krvnog tlaka, umiruje rad srca, potiče pozitivno razmišljanje i pojačava osjećaj sreće.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?