Bi li išli na hercegovački “Camino”? Zamišljeno je da se pješači od Imotskog polja, preko Peć Mlina i Ljubuškog do Međugorja

Poznata hodočasnička ruta Put sv. Jakova, ili poznatije “Camino” (prema španjolskom nazivu “El Camino de Santiago”) zapravo se sastoji od čitave mreže hodočasničkih puteva diljem Europe koji se spajaju i idu prema grobu svetog apostola Jakova (španjolski Santiago) u Santiago de Compostelu u španjolskoj Galiciji. Hodočasničku rutu godišnje odluči propješačiti više od 300.000 ljudi, a ako zaživi plan nekolicine mladih iz Hercegovine, i naša zemlja bi uskoro trebala dobiti svoj „Camino“, odnosno mrežu hodočasničkih puteva do Međugorja.

Zasad je osmišljena jedna staza, a plan je da ta staza ide preko Imotskog polja, Drinovaca, Peć Mlini, Tihaljine, Klobuka. Zatim će ići cijelom dionicom od Koćuše do Baginog mosta. Nakon toga ide prema samostanu na Humcu, Rimskom logoru i Tvrđavi u Ljubuškom, Kravici, Studencima pa sve do Međugorja.

Kako piše Hercegovina.info, nekolicina članova Hrvatskog planinarskog društva (HPD) Brotnjo započela je inicijativu vezanu za formiranje „Camino ruta“ po Bosni i Hercegovini. Oni su naime pokrenuli postupak osnivanja Udruge „Bratovština svetog Jakova“ koja će djelovati na području cijele Bosne i Hercegovine. Glavni zadatak navedene Udruge bit će formiranje spomenutih hodočasničkih ruta unutar cijele BiH.

“Većina europskih i svjetskih država ima osnovane bratovštine pomoći kojih formiraju rute unutar svojih zemalja. Svima njima je nadređena nadbratovština svetog Jakova iz Santiaga de Compostele. Ona ima svoje principe, opis djelatnosti i ciljeve, koje mi trebamo uskladiti s njihovim. Prema tome ćemo mi onda djelovati i raditi. Osim tih ‘Camino ruta’, cilj udruge je štovanje svetog Jakova, organizacija duhovnih obnova i drugih sadržaja. Predsjednica udruge bit će Ivana Silvestro iz Čitluka budući da ona doslovno živi Camino. Do sada je tri puta obavila taj put”, kazao je za Hercegovina.info predsjednik HPD Brotnjo i inicijator ideje o Caminu u BiH Martin Ivanković.

„Za početak ćemo prvo trasirati stazu. Dogovor o istoj ćemo organizirati u dogovoru s lokalnim samoupravama župama kroz koje prolazimo“, kaže Ivana Silvestro.

Više pročitajte OVDJE

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?