Jokić preskočio legendarnog Chamberlaina i ispisao povijest NBA lige

Košarkaš Denver Nuggetsa Nikola Jokić u sinoćnjoj pobjedi svoje momčadi protiv Oklahoma City Thundera upisao se u povijest NBA lige.

Nuggetsi su slavili u gostima 122:110, a Jokić je u pobjedu ugradio 15 koševa, 14 asistencija i 13 skokova. Srpskom centru to je bio 79. triple-double učinak u karijeri čime je preskočio NBA legendu Wilta Chamberlaina na ljestvici najboljih na kojoj rekord drži Russell Westbrook sa 194 triple-doubleova.

Chamberlain je bio prijašnji rekorder među centrima sa 78 utakmica u kojima je imao triple-double učinke. Jokić je sada na šestoj poziciji, a ispred njega su i peti LeBron James (105), Jason Kidd (107), Magic Johnson (138) te na drugom mjestu Oscar Robertson (181). 

Prvi strijelac Nuggetsa u slavlju kod Thundera bio je Aaron Gordon s 27 koševa, a 24 je dodao povratnik Jamal Murray. Dvoznamenkasti učinak imali su i Bruce Brown (15 poena) te Michael Porter Jr. (11) i  Kentavious Caldwell-Pope (11).

Najbolji igrač Thundera još je jednom bio Shai Gilgeous-Alexander sa 37 koševa, a promašio je svega četiri šuta iz igre (13/17) te pogodio svih 11 slobodnih bacanja. Luguentz Dort je dodao 19, a Josh Giddey 16 poena za Oklahomu koja je u prvih osam utakmica ostvarila polovičan učinak (4-4).

Nuggetsi su već u prvoj četvrtini došli do dvoznamenkaste prednosti, a u drugoj su otišli i do najvećih +19, ali su dopustili domaćoj momčadi povratak u utakmicu. Thunder je krajem treće četvrtine došao do prvog vodstva na utakmici, ali se Denver sredinom zadnjeg dijela dvoboja ponovno odvojio i mirno došao do pete pobjede u sezoni (5-3).

– Jesmo li bili dobri svih 48 minuta? Ne. No, ono što me najviše čini ponosnim je činjenica da smo se vratili i pregrupirali nakon njihove velike serije u trećoj četvrtini, kad smo prestali igrati obranu i gubili lopte. Nismo paničarili, rekao je trener Nuggetsa Michael Malone.

U jedinom preostalom sinoćnjem dvoboju pobjedu je ubilježio i Orlando na svom parketu protiv branitelja naslova Golden Statea kojima nije pomogao ni sjajni Stephen Curry

Magic je slavio 130:129, a sedmorica igrača u pobjedničkim redovima ostvarila su dvoznamenkasti broj poena. Predvodili su ih Jalen Suggs s 26 koševa uz devet asistencija te Paolo Banchero, prvi izbor ovogodišnjeg drafta koji je imao još jednu vrlo dobru večer u kojoj je postigao 22 poena uz osam skokova i tri asistencije. Franz Wagner je postigao 19 koševa za pobjednike.

Raspoloženi su bili i Warriorsi, no nedovoljno za pobjedu. Curry je zabio 39 koševa pri čemu osam trica, a Klay Thompson dodao je 27 koševa. Warriorsi su nakon početnih 3-2 nanizali četiri poraza, a u novoj sezoni još nisu osjetili slast pobjede na gostujućem parketu (0-5).

– Odigrali smo devet utakmica i imamo dobar uzorak za kombinacije u momčadi pa je vrijeme da probamo nešto drugačije. Svi će dobiti priliku. Moramo pronaći kombinaciju koja će ‘kliknuti’, izjavio je trener aktualnih NBA prvaka
Steve Kerr.

– Dali smo im 46 slobodnih bacanja, a tako se ne može pobjeđivati u NBA ligi. Čak i kad smo imali 16 koševa prednosti, nije to izgledalo dobro, prolazili su nam na sve strane do polaganja. Svi će protiv nas željeti biti u najboljem izdanju i to smo dobili od njih, dodao je Kerr čija je momčad izvela čak 31 slobodno bacanje manje od igrača Magica.

Standings provided Sofascore

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?