“Kraljice šoka” s Norveškom kreću u obranu europske bronce

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija pod vodstvom izbornika Nenada Šoštarića danas otvara Europsko prvenstvo dvobojem protiv Norveške.

Hrvatice na Euru brane broncu iz Danske otprije dvije godine, a prve protivnice u skupini A u Ljubljani su im najteže moguće. Norvežanke su aktualne svjetske i europske prvakinje, a u bogatoj kolekciji odličja osmerostruke europske prvakinje imaju i tri srebra na EP-ima te jednu broncu, kao i sedam olimpijskih odličja među kojima su dva zlata.

Nastupile su na svim europskim prvenstvima pri čemu su samo dvaput ostale bez medalje. Norveški izbornik Torir Hergerisson ekipu vodi još od 2009. godine te je u 13 godina osvojio 13 odličja. Islanđanin je nedavno odradio 300. utakmicu na klupi Norveške s kojom ima 237 pobjeda, 12 remija i 51 poraz.

U utakmici s iznimno jakim protivnicama hrvatski izbornik Nenad Šoštarić najavio je da će njegove izabranice ostaviti srce na terenu i nada se, kao i njegove igračice velikoj podršci publike u Ljubljani. 

– Veselim se što igramo u Ljubljani, to je jako lijepi grad. Veseli me što je blizu Zagreba, tako da očekujemo puno naših navijača. Skupina, kao i svaka na Europskom prvenstvu, je jako teška, ali idemo utakmicu po utakmicu. Imaju puno medalja, igrali smo puno puta s njima. Svaki put je teško. Mislim da je bitno zaustaviti njihovu brzu igru, malo ih usporiti, odigrati dobru obranu i biti pametni. I njima nedostaje igračica, nisu ista ekipa, ali je i dalje to Norveška, koja je uvijek jaka, najavila je ogled s Norvežankama hrvatska reprezentativka Dora Krsnik

Nastup na EHF EURU 2022. godine bit će 12. za hrvatsku žensku seniorsku reprezentaciju. Tri europske smotre i to tri u nizu, naše rukometašice su propustile (1998. u Danskoj, 2000. u Rumunjskoj, i 2002. godine ponovno u Danskoj).

S Norvežankama su hrvatske rukometašice dosad igrale devet puta. Sedam puta bolja je bila Norveška, a Hrvatska ima dvije pobjede, no one su ostvarene dosta davno, oba puta u Njemačkoj, 1994. na EP-u u Waiblingenu te 1997. na SP-u u Saarbrückenu.

Osim dvoboja Hrvatske i Norveške, od 18 sati u skupini A igrat će Mađarska i Švicarska, a prvog dana europske smotre na rasporedu su i dvoboji u skupini B u Celju gdje se sastaju Danska i Slovenija (18.00) te Švedska i Srbija (20.30). 

U drugom kolu 6. studenoga Hrvatsku čeka ogled s Mađarskom, a nastup u skupini zaključit će utakmicom protiv Švicarske 8. studenoga. Drugu fazu natjecanja izborit će po tri najbolje reprezentacije iz četiri skupine., piše hrt.hr.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?