Čitlučki Crveni križ preuzeo potpunu skrb za ukrajinske izbjeglice

Od dolazaka prvih ukrajinskih izbjeglica u Međugorje, odnosno Bijakoviće 28. veljače ove godine, uglavnom žena i djece, Crveni križ Općine Čitluk preuzeo je potpunu skrb o njima što se tiče hrane, zdravstvene skrbi i smještaja.

– U Međugorju trenutno boravi oko 90 izbjeglica iz Ukrajine, od kojih 70-ak djece, tri muškarca koji su tu zbog djece s posebnim potrebama, a ostalo su majke. Crveni križ općine Čitluk, uz podršku humanitarnih organizacija te drugih donatora, svakodnevno brine o svim izbjeglicama kada je u pitanju zdravstvena skrb, hrana, odjeća, obuća, dječje igračke – izjavio je za Fenu tajnik CK Općine Čitluk Andrija Stojić.

Mišljenja je da su izbjeglice, odnosno djeca zadovoljna smještajem jer je on gotovo ‘apartmanski’, a djeci i majkama dostupni su brojni sadržaji.

Po njegovim riječima, prije pola godine oformljen je kutak za majke zahvaljujući UNHCR-u i UNICEF-u, dok je za djecu osigurana igraonica.

Također je podsjetio na novootvorenu učionicu, informatički centar gdje djeca prate nastavu online iz Ukrajine.

– Naravno, zahvaljujući humanitarnim udrugama, a posebno bh. majkama, osnovnoškolcima su osigurana i 22 laptopa tako da u svakom trenutku s bilo kojeg mjesta oni mogu pratiti nastavu online – objasnio je Stojić.

Nije mogao reći sa sigurnošću dolaze li nove izbjeglice i kad jer, kako kaže, često se događa da odu dvije-tri obitelji, a istodobno dođu druge dvije.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?