Zagrebački ZOO: Danas o životu crvenih pandi

U povodu Međunarodnog dana crvenih pandi danas će u zagrebačkom Zoološkom vrtu (ZOO) posjetitelji moći upoznati zagrebačke pande Emu i Popija i kroz razne edukativne kutke naučiti nešto o njihovu životu, prehrani i ugroženosti.

Cilj programa je da tijekom obilježavanja međunarodnog dana posjetitelji upoznaju svijet pandi, ali i da se podigne svijest o potrebi njihova očuvanja.

– Iako žive daleko, i mi možemo pomoći njihovom očuvanju – primjerice da biramo proizvode koji nisu izrađeni od materijala zbog kojih se uništava njihovo stanište, rekao je edukator u ZOO-u Tomislav Krizmanić, prenosi hrt.hr.

Program se sastoji od edukativnih kutaka “Bambus, pande, ljudi” i “Pandin kutak”, gdje će posjetitelji naučiti o vrijednosti bambusa, životu pande i njenoj ugroženosti, te od kreativne radionice gdje će se izrađivati crvene pande tehnikom origamija.

Crvene pande su prema crvenom popisu Međunarodnog saveza za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava označene kao osjetljiva vrsta, a zagrebački ZOO sudjeluje u uzgojnom programu Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija već dvadesetak godina.

Globalna populacija procijenjena je na 16 000 do 20 000 jedinki, te su zaštićene u svim zemljama koje nastanjuju.

Grga, Dudek i Regica u europskim zoološkim vrtovima

Trenutno zagrebački ZOO ima dvije crvene pande Popija i Emu, čija su tri potomka Grga, Dudek i Regica raseljeni diljem europskih zooloških vrtova – Grga je u Dublinu, Dudek u Brasovu, a Regica u Pragu.

Crvene su pande u Aziji otkrivene pola stoljeća prije velikih pandi, a njihova sličnost nalazi se jedino u hrani – bambusu.

U prirodi i ZOO-u žive odvojeno te su jedino zajedno u sezoni parenja.

Tijekom sezone parenja označavaju teritorij izlučevinama iz različitih žlijezda (na tabanima, anogenitalne žlijezde i dr) kada ženka poziva mužjaka na parenje.

Iako većim dijelom godine žive samostalno, postoji komunikacija između jedinki putem mirisa, zvukova i vizualnih signala, a komunikacija među susjedima odvija se i pomoću defekacije, jer izmet često ostavljaju na već prethodno određenim mjestima.

Osim crvenih pandi, u zagrebačkom ZOO-u u uzgoju sudjeluju i druge životinje kao što su patuljasti vodenkonji, europski bizoni i crnokljuni tukani.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?