U hrvatska kina stiže “Kapa” – božićni film za djecu

U hrvatska kina stiže božićni igrani film za djecu “Kapa”. Premijera filma je u ponedjeljak 7. studenoga u 19 sati u zagrebačkome CineStaru Branimir, a od 11. studenoga prikazivat će se u hrvatskim kinima. Film je sufinanciran, između ostaloga, sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) te sredstvima Hrvatske radiotelevizije (HRT), piše hrt.hr.

Riječ je o božićnom filmu za djecu koji prati priču devetogodišnjeg dječaka Erika koji živi u domu za nezbrinutu djecu i sedmogodišnje djevojčice Lucije koja dolazi iz dobrostojeće obitelji. Budući je Božić, oboje se djece nadaju da će im se ostvariti najskrivenije želje. Erik bi Badnjak volio provesti sa svojim problematičnim roditeljima, a Lucija želi mlađu sestru i psa. Spletom okolnosti susreću se i zajedno proživljavaju pravu božićnu avanturu, koja u jednoj noći donosi ispunjenje njihovih želja, ali ne baš onako kako su očekivali.

Uoči premijere filma redatelj Slobodan Maksimović je izjavio: – Film “Kapa” je najbolji slovenski božićni odnosno novogodišnji film za djecu jer je i jedini takav koji je ikada snimljen. Možda čak i u regiji. To je jedna divna i poučna priča o stjecanju prijateljstva između dječaka koji nema ništa i djevojčice koja ima sve.

Zanimljivo je da film prati i detaljno obrađena metodička priprema za razgovor o filmu nakon školskih projekcija. Nakon jako uspješnog prikazivanja na KinoKino festivalu prošli mjesec u Zagrebu i odličnih reakcija ne samo dječje publike već i profesorica koje su gostovale na edukativnom predavanju vezanom uz film, producenti se nadaju da će ovaj film biti rado viđen i na projekcijama za školarce. 

Scenarij za film napisala je Saša Eržen, direktor fotografije je Sven Pepeonik, producentica Ida Weiss, a hrvatske koproducentice su Marina Andree Škop i Darija Kulenović Gudan.

Glavne uloge tumače mladi Gaj Črnič Kaja Podreberšek, a pridružuju im se Ajda Smrekar, hrvatski glumac Frano Mašković, Mojca Fatur i René Štúr.

Urednik s HRT-a je Mislav Brumec.

U hrvatskoj sinkronizaciji sudjelovali su Jakov Švarc, Zvonka Tomaš Brazzoduro, Dijana Vidušin, Frano Mašković, Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Matko Jukić, Roko Pepić, Petar Pećin, Ursula Pavić, Helena Pavić, Marika Škop i Sergej Stokuća.

Tonska obrada Luka Grubišić Čabo.

Osim u Hrvatskoj, film ovu jesen kreće u kino distribuciju u Sloveniji, Luxembourgu, Slovačkoj te u Bosni i Hercegovini.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?