Možda bi ovako mogli riješiti veliki problem nezaposlenih mladih osoba koje odlaze iz BiH

Osim toga što mnogi građani BiH svojim primanjima teško mogu podmiriti troškove života, ponekad i one najosnovnije, jedan od problema je i nezaposlenost.

To sobom nosi sve veći odlazak ljudi sa ovih prostora, pa smo u situaciji da ne jenjava interes za zaposlenje u nekoj od europskih zemalja, piše srpska.info.

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić objašnjava kako se može pokušati riješiti problem visokog nivoa nezaposlenosti i iseljavanja mladih iz BiH.

Podsjeća na posljednji podatak iz Ankete o radnoj snazi BiH, prema kojem je stopa nezaposlenih osoba u starosnoj grupi 15-24 iznosila 36,3 posto, što je duplo više u poređenju sa narednom starosnom grupom.

– Svake godine možemo pročitati vijesti da se otvaraju pozivi putem kojih se poslodavcima daje određeni poticaj kroz plaćanje doprinosa, kako bi zaposlili određene nezaposlene osobe. Možda bi trebalo razmisliti o prelasku sa direktnih na indirektne poticaje. Sistem bi bio sljedeći – mlada osoba, recimo do 30 godina (a starosna granica se može promijeniti), koja nema radnog iskustva i koja je na evidenciji službi za zapošljavanje, ako se zaposli kod nekoga, ili otvori svoje poduzeće, u prvoj godini ne plaća doprinose, plaća samo neto plaću. U drugoj godini, za takvu osobu se plaća 25 posto ukupnog nivoa doprinosa. U trećoj godini bi se za takvog radnika plaćalo 50 posto, u četvrtoj 75 posto i tek bi se u petoj godini plaćali puni doprinosi. Ovim bi riješili veliki problem nezaposlenih mladih osoba i mnoge od njih zadržali u državi – objašnjava Hadžić na svojoj Facebook stranici.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?