Američki konzervativci podbacili na izborima, Michigan legalizirao pobačaj: ‘Ovo definitivno nije republikanski val’

Tijesna utrka vodi se za Senat na američkim međuizborima: i demokrati i republikanci trenutačno drže 48 mjesta, no tek se trebaju prebrojati glasovi u nekim mjestima, gdje bi, po najavama demokrata brojanje moglo potrajati i nekoliko dana. Iako republikanci trenutačno vode u bitci za Zastupnički dom, čini se da će izgubiti Senat pa je tako među republikancima zavladalo razočarenje, kao i spoznaja da unatoč vrlo lošem rejtingu Bidena i katastrofalnom porastu kriminala ne mogu osvojiti dovoljno glasova u mnogim urbanim središtima, piše narod.hr.

Visokopozicionirani republikanci, uključujući senatore Lindseyja Grahama i Teda Cruza, priznali su da se predviđeni ‘crveni val’ nije ostvario jer su demokrati pobijedili u ključnim utrkama za Zastupnički dom i osvojili mjesta u Senatu u Nevadi. Što se Senata tiče, u Georgiji se još vodi pretijesna utrka između republikanca Herschela Walkera i demokrata Raphaela Warnocka  da bi se mogao proglasiti pobjednik. U Nevadi se vodi utrka između demokratkinje Catherine Cortez Masto i republikanskog protukandidata Adama Laxalta. U Arizoni se vodi utrka između demokrata Marka Kellyja i republikanca kojeg zovu jednom od najdesnijih kandidata Blakea Mastersa, koja je također tijesna.

Diljem večeri, pojavljivali su se mnogi problemi s uređajima za čitanje i brojanje glasova, a najviše ih je bilo prijavljeno u Arizoni gdje je u jednom okrugu na 25 posto biračkih mjesta došlo do ozbiljnijih zastoja u glasovanju, pa su mnogi birači stajali u redovima i nakon zatvaranja birališta. Republikanci su pokušali dobiti odobrenje od suda za produlji rad birališta još tri sata nakon njihovog zatvaranja, no sudac je to odbio.

‘Ovo definitivno nije republikanski val, to je prokleto sigurno’, rekao je senator Lindsey Graham iz Južne Karoline samo nekoliko sati nakon što je GOP snažno započeo noć uvjerljivom pobjedom Rona DeSantisa u utrci za guvernera Floride. Florida je Republikancima jedina snažna pobjeda u cijeloj večeri.

Republikanci bi mogli imati problema čak i s većinom u Zastupničkom domu

Senator Ted Cruz iz Teksasa rekao je: ‘Nije bio tako velik val kao što sam se nadao da će biti. Do sada smo imali neke tijesne utrke koje su otišle u suprotnom smjeru.’

No, čak i uz preuzimanje Zastupničkog doma, kojemu Senat može staviti veto, republikanci bi mogli imati tijesnu većinu, malo više, nego što su očekivali – onakvu kakva bi mogla izazvati podjele unutar republikanaca.

Predsjednik Joe Biden uputio je niz čestitki demokratima, a Trump je s druge strane i prije objave rezultata kazao da smatra kako bi trebao dobiti sve zasluge ako republikanci pobijede odnosno, ne bi ga se uopće trebalo kriviti ako izgube.

Unatoč tome što je preko 97 % Trumpovih kandidata pobijedilo na unutarstranačkim izborima, neki ključni kandidati nisu imali otvorenu podršku vođe zastupničkog kluba republikanske oporbe Mitcha McConnella.

Michigan na referendumu ponovno legalizirao pobačaj

Stanovnici države Michigan uz izbore za parlament i guvernera održali su referendum kojim se u isto vrijeme legalizirao pobačaj na zahtjev ali i osiguralo da djeca imaju ustavno pravo na kastraciju i sterilizaciju radi “promjene spola”.

Djeca će prema ustavu Michigana imati pravo ući u jednu od 12 takozvanih ustanova za “promjenu spola” Planned Parenthooda u državi i, bez znanja ili pristanka roditelja, dobiti blokatore puberteta. Djeca čak neće morati napuštati svoje kuće da bi nabavila te lijekove za sterilizaciju.

Usvajanje zakona će također dati dječacima ustavno pravo da budu kastrirani, a djevojčicama da budu sterilizirane putem histerektomije ili uklanjanja jajnika – sve bez pristanka roditelja.

Obmanjujući marketing Planned Parenthooda i političara krajnje ljevice, poput guvernerke Gretchen Whitmer, skrivao je ovu stvarnost od glasača Michigana, jer se prijedlog zakona jednostrano naziva “amandmanom o pobačaju”. Za ovaj zakon glasovalo je 55 posto birača, prema dosada 88 posto prebrojanih glasova.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?