Lavrov tvrdi: BRICS se brzo širi, a još desetak zemalja razmišlja pristupiti

Članice BRICS-a su politički i gospodarski snažne države Kina, Rusija, Indija, Brazil i Južnoafrička Republika. U srpnju 2022. službeni zahtjev za pristupanje skupini BRICS podnijeli su Iran i Argentina, a ovaj mjesec i Alžir. Ruski ministar Lavrov tvrdi da širenju BRICS-a tu nije kraj, te da postoji još desetak zainteresiranih država.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u utorak da je najmanje desetak zemalja zainteresirano za pridruživanje gospodarskom bloku država pod nazivom BRICS, piše aa.com.tr, prenosi narod.hr.

“Zanimanje za ovo globalno udruženje je vrlo, vrlo veliko i nastavlja rasti. Ne radi se samo o pristupanju Alžira, Argentine i Irana. Zapravo, postoji više od desetak takvih zemalja.”, rekao je ministar na tiskovnoj konferenciji u Moskvi, nakon susret sa svojim indijskim kolegom Subrahmanyamom Jaishankarom.

Trenutačno zemlje BRICS-a – Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika – razrađuju formalne kriterije za ulazak u blok, dodao je Lavrov.

“Budući da se prijave već službeno podnose, naravno, očekujemo da razrada kriterija i načela za primanje novih članica u BRICS neće trajati predugo”, rekao je, napominjući da je prvo potrebno razumjeti kako će se blok dalje razvijati u potencijalno proširenom sastavu.

Bilateralni susreti

U bilateralnom susretu s kolegom iz Indije Jaishankarom, Lavrov je pohvalio suradnju Rusije i Indije. Istaknuo je da će obujam bilateralne trgovine uskoro dosegnuti 30 milijardi dolara.

Također je izvijestio da Rusija i Indija nastavljaju razgovore o zajedničkoj proizvodnji naprednog oružja, a zemlje uspješno razvijaju suradnju u području atomske energije i istraživanja svemira.

Što je BRICS?

BRICS (akronim od engl. Brazil, Russia, India, China, South Africa) je naziv za grupu zemalja (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika) koje od 2006. nastoje razviti gospodarsku i političku suradnju, te stvaranjem financijskih i drugih institucija zajednički djelovati na svjetskom tržištu. Do priključenja Južnoafričke Republike (2010.) koristio se naziv BRIC, koji je skovan u stručnim ekonomskim krugovima (2001.) kao oznaka za države čije rastuće ekonomije postaju svjetski utjecajne i konkurentne grupi G7.

Važan je cilj BRICS-a reforma međunarodnih financijskih institucija, zbog čega je 2014. osnovana Nova razvojna banka koja nastoji umanjiti utjecaj MMF-a i Svjetske banke.

Članice BRICS-a su industrijalizirane zemlje koje se naglo razvijaju, ali se razlikuju po mnogim obilježjima svojih velikih, brzorastućih gospodarstava te imaju značajan utjecaj u regionalnim i globalnim pitanjima svijeta. Države BRICS-a su članice važnih međunarodnih organizacija, a Rusija i Kina su stalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Te države imaju jako veliki broj stanovnika, kao i površinu koju zauzimaju: članice BRICS- imaju više od 3 milijarde stanovnika, što je gotovo pola svjetskog i površinu oko 40 milijuna kvadratnih kilometara što je više od trećine svjetskog kopna bez Arktika i Antarktika.

Zemljopisni položaj država BRICS-a vrlo je važan: izlaze na sve oceane, prostiru se u svim toplinskim pojasevima osim južnog hladnog i graniče s velikim brojem država država. Prisutne su u Aziji, Europi (europski dio Rusije), Južnoj Americi i Africi.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?