Panel diskusija u Mostaru: Kada dođete u zdravstvenu ustanovu prva osoba koja vas dočeka je medicinska sestra i nju svi zaboravimo

Panel diskusija pod nazivom “Nevidljive žene u zdravstvu Mostara” održana je u utorak u organizaciji Inicijative građanki i građana Mostar (IGM).

Panelistice Amela Hajdarović i Ivona Ljevak, diplomirane medicinske sestre, govorile su o trenutnom položaju medicinskih sestara, ulozi medicinske sestre i medicinskih tehničara, izazovima s kojima se u svom radu suočavaju, priopćeno je iz IGM-a, prenosi pogled.ba.

“U našem gradu žene su prilično nevidljive u svim sferama života. Želimo pokazati koliko su medicinske sestre važne u procesu zdravstvene njege. Kada dođete u zdravstvenu ustanovu prva osoba koja vas dočeka je medicinska sestra i nju svi zaboravimo”, izjavila je predsjednica udruge IGM Ifeta Ćesir Škoro.

Djelatnica Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru Ivona Ljevak smatra kako su medicinske sestre nevidljive u sustavu.

“Vidljiva je sestra onoliko koliko nam je potrebna. Morate znati da bez sestre nema zdravstvenog sustava. Ona je prva i zadnja koja je uz bolesnika”, kazala je Ljevak.

Glavna medicinska sestra Odjela za neurologiju i psihijatriju Kantonalne bolnice “Dr. Safet Mujić” Mostar Amela Hajdarović ističe kako je sestrinstvo “snažna profesija”.

“Ono ne zauzima mjesto danas koje bi trebalo da zauzima jer o sestrinstvu pričamo tek zadnjih par desetljeća. Moramo pričati više o sestrinstvu, moramo medijski istupati. Da budemo primjetne, da ne budemo gurnute na samu marginu dešavanja”, rekla je Hajdarović.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?