Znate li zašto su Simpsoni žute boje?

Simpsoni su jedna od najuspješnijih američkih animiranih serija, koja se prikazuje na televiziji više od 30 godina. Vole je i djeca i odrasli, a likovi iz ovog crtića su odavno postali ikone popularne kulture. Većina ljudi zna Homera, Barta, Marge i Lisu Simpson, a jedna od stvari koja ih čini toliko prepoznatljivima je njihova žuta boje kože.

Zbog čega su autori ove animirane serije odabrali baš žutu boju? Matt Groening, tvorac Simpsona, otkrio je jednom prilikom razlog u intervjuu za BBC, prenosi pogled.ba.

„Animatorica je došla na ideju da likovi budu žuti i čim mi je pokazala kako ih je obojila, rekao sam: ‘To je to!’“, rekao je Groening i dodao: „Kada daljinskim upravljačem mijenate kanale, i na blic primijetite bljesak žute boje, znact ćete odmah da se emitiraju Simpsoni”.

U međuvremenu, i u drugim popularnim crtićima su se pojavljivali žuti likovi, s obzirom na činjenicu da se pokazalo da ova boja zaista upada u oči. Najpoznatiji primjer ovog fenomena je svakako Spužva Bob Skockani, još jedan prepoznatljiv animirani lik i glavni junak istoimenog crtića.

Treba reći da je žuta popularan izbor kreatora animiranih filmova i serija za izgled njihovih likova i zbog drugih razloga, osim uspjeha Simpsona. Žuta je, naime, najvidljivija boja u čitavom vizualnom spektru boja. Ona je također komplementarna s plavom bojom, koja je jedna od najčešćih pozadina u crtićima, budući da su nebo i voda prikazani plavom. Žuta je i topla boja, koja asocira na radost i optimizam, zbog čega je pravi izbor za glavne junake u crtanim filmovima, piše City Magazine.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?