Hoće li jaganjci utihnuti: kilogram janjetine u restoranima i do 280 kuna

Nije da bez janjetine ne možemo, ali rijetko koje slavlje prođe bez nje. No, budući da cijene struje i drva divljaju – to se odražava i na mnogima jednu od najdražih mesnih delicija…

Janjetina u Dalmaciji ima gotovo kultni kulinarski status. No, primjerice, restoran u Zadru koji smo posjetili na godinu treba čak šesto metara drva. Metar su znali plaćati čak i do 2000 kuna.

– Nije uopće bilo bitno koliko ćete platiti, jer koliko god ste nudili, Talijani su nudili više, kaže vlasnica restorana Ivana Pedić.

Ima tu još troškova, pa odmah raste i cijena kilograma pečene janjetine.

– Ne okreću se janjci sami, potrebna je i struja za to, a drva su bila definitivno najveći problem, kaže Pedić.

Kilogram Dalmatincima tako slatkog mesa sada u restoranima stoji i do 280 kuna. Na zadarskoj tzv. ražanj-štrase s nizom pečenjarnica nailazimo na gospodina Josipa, koji je prije nekoliko dana imao rođendan pa je omastio brk. Inače, janjetina se rijetko nađe na njegovu stolu. Kad je prije slavio rođendane, kaže, kilogram janjetine koštao je oko 120, 150 kuna.

Majstor roštilja Cvitko i nakon dvadeset godina rada uz vatru i dalje rado pojede “kilu pečenog”.

– To ne može dosaditi, kaže.

Jesu li jaganjci utihnuli?

– Nisu još, ovdje je to velika tradicija, ne ide to baš tako lako. Ali da će biti teško, bit će. Zima je pred nama, vidjet ćemo što će se dešavati. Sve poskupljuje, euro dolazi, neće biti lako, kaže Ivana Pedić.

Kada se slavi, janjetine ovdje mora biti. Iako začinjeno solju, za Dalmatince je to “slatko” meso kojeg se ipak teško odriču, piše hrt.hr.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?