U emisiji “1 na 1” Charles Bogosta i Dragan Primorac: O važnosti ulaganja najveće američke zdravstvene institucije, UPMC-a, u Republici Hrvatskoj, o upravljanju s više od 92.000 zaposlenih i 23 milijarde dolara proračuna

Charles Bogosta jedna je od najutjecajnijih osoba američkog zdravstvenog sustava i uz predsjednicu UPMC-a Leslie Davis upravlja sustavom od 92.000 zaposlenih. 

U listopadu 2022. američki The National Center for Healthcare Leadership (NCHL) dodijelio mu je najprestižniju nagradu “2022 International Healthcare Leadership Award”. University of Pittsburgh Medical Center (UPMC) najveća je američka zdravstvena institucija, osnovana 1893. godine. 

Povijesno gledajući, UPMC je ostavio golem trag na razvoj svjetske medicine u nizu područja poput transplantacijske kirurgije (prof. Thomas E. Starzi s UPMC-a smatra se “ocem moderne transplantacijske kirurgije”), radiološke dijagnostike (pri UPMC je razvijen prvi PET/CT u svijetu), sportske medicine, itd.

U emisiji je gostovao i prof. dr. sc. Dragan Primorac koji je predsjednik “International Society of Applied Biological Science”, jedne od najuglednijih međunarodnih znanstvenih organizacija iz područja kliničke i forenzičke genetike u čijem radu sudjeluje i petero dobitnika Nobelove nagrade.

Usto predsjednik je Hrvatskog društva za humanu genetiku, Hrvatskog društva za personaliziranu medicinu i Hrvatskog klastera konkurentnosti personalizirane medicine.

Njegov poseban interes i veliki doprinos u svjetskoj medicini je u području regenerativne medicine i stanične terapije.

Sa suradnicima po prvi put do sada objašnjava molekularnu osnovu i terapeutski učinak mezenhimalnih stromalnih stanica izdvojenih iz masnog tkiva tijekom liječenja oštećenja zglobne hrskavice.

U suradnji s tvrtkom OneOme, koju je osnovala glasovita američka Mayo Clinic, po prvi put pokrenuo je sustavno uvođenje farmakogenomskog testiranja u kliničku praksu.

S Charlesom Bogostom i Draganom Primorcem razgovaralo se o važnosti ulaganja najveće američke zdravstvene institucije, UPMC-a, u Republici Hrvatskoj, o upravljanju s više od 92.000 zaposlenih i 23 milijarde dolara proračuna.

Govorilo se i o personaliziranoj medicini kao i o tome hoće li hrvatskim građanima biti dostupna dijagnostika i liječenje karcinoma na razini najbolje zdravstvene skrbi SAD-a kao i o drugim temama. 

Cijelu emisiju pogledajte u nastavku: 

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?