Kupci bijesni zbog divljanja cijena, ali i podlog trika kojim se služe proizvođači i trgovci

Austrijanci su šokirani jer u tamošnjim trgovinama živežnim namirnicama i supermarketima upakirani proizvodi odjednom imaju manju gramažu, a cijene su ostale iste ili su povećane, tvrdi organizacija Foodwatch Österreich u svom upravo objavljenom izvješću.

Kako prenosi Večernji list, isti izvor navodi kako je pregledima i provjerama u trgovinama utvrđeno da se “upakirani sadržaji smanjuju, a cijene ostaju iste. Trik je to kojim se proizvođači i neki trgovci koji imaju vlastite proizvode služe kako bi neprimjetno poskupili živežne namirnice.

Provjera na terenu

“Kod naših provjera ustanovili smo da je kod ama baš svih živežnih namirnica proteklih mjeseci smanjena količina. Unatoč toga cijene su znatno povećane”, rekla je voditeljica Foodwatcha Heidi Porstner. Napomenula je kako je provjera količine i pripadajuće cijene proizvoda napravljena nakon brojnih žalbi ogorčenih kupaca. Naime, kupci su u posljednje vrijeme primijetili da za smanjenu količinu proizvoda odjednom plaćaju istu ili još višu cijenu nego prije.

Porstner je istaknula kako su pri provjeri u obzir bila uzeta dva aspekta.

Prvi, da unatoč smanjivanju količine proizvoda, nije adekvatno smanjena i njegova cijena. I drugi, ne samo da nije smanjena cijena nego je još “dodatno povećana”. Posebno negativan osvrt dan je za tri proizvoda: kakao, sir i čips.

“Kod kakaa marke Ovomaltine, u odnosu na prijašnju količinu, nedostaje čak 100 grama. Sadržaj je smanjen za 10 posto, što znači pet šalica manje kakaoa. Ali unatoč tome se od početka godine za to plaća čak 20 posto više”, stoji u izvješću.

Napominje se kako je slična situacija i kod sira “Mondseer”, austrijskog proizvođača Woerle.

Cijena sira je viša za sedam posto, a istovremeno ga dobiješ 30 grama manje. Kod čipsa marke Doritos Sweet Chili Pepper Nachos nedostaje po novom 12 posto prijašnjeg sadržaja, a unatoč tome cijena je povišena za gotovo 14 posto.

Što napraviti u takvim slučajevima, pitaju se ogorčeni Austrijanci?

“Dobro otvoriti oči i pažljivo gledati i čitati što piše na proizvodima”, savjetuje Foodwatch Österreich. Uz opasku, kako to baš i nije tako lako, jer bi kupac za usporedbu morao pamtiti staru odnosno prethodnu količinu proizvoda i cijenu po kojoj ga je tada kupio. No bez obzira što nije baš lako sve te podatke stalno pamtiti, kupci se unatoč tome pozivaju da pripaze da ne upadnu u stupicu proizvođača koji uz pomoć prikrivenih trikova svakodnevno pune svoju, a prazne kupčevu kućnu blagajnu odnosno džepove, piše Večernji list.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?