Stručnjaci protiv zimskog i ljetnog računanja vremena: ‘To uništava naše zdravlje’

Sve veći broj stručnjaka, koji posebno proučavaju ljudsko spavanje, kaže da pomicanje kazaljki na satu za ljetno i zimsko računanje vremena – uništava naše zdravlje. Studije u posljednjih 25 godina pokazale su da promjena od jednog sata remeti tjelesne ritmove usklađene s rotacijom Zemlje. Pitanje je li ljetno i zimsko računanje vremena u bilo kojem obliku dobra ideja, piše CNN, prenosi narod.hr.

Kako je u SAD-u?

U Hrvatskoj je počelo zimsko računanje vremena, satovi su pomaknuti jedan sat unazad. Na proljeće se opet vraćaju na ljetno računanje vremena. Već neko vrijeme govori se o ukidanju pomicanja sata, a stručnjaci smatraju da bi trajno ljetno računanje vremena moglo štetiti zdravlju.

U SAD-u sve više ljudi podržava ovu ideju. Posebna bojazan postoji zato što je Američki Senat usvojio Zakon o zaštiti od Sunca i ako se uvede, ljetno računanje vremena u Americi bi postalo trajno. Florida je još 2018. godine izglasala uvođenje trajnog ljetnog računanja vremena, ali još ne može stupiti na snagu dok ne postane i savezni zakon.

No, sve veći broj stručnjaka tvrdi da pomicanje kazaljki unaprijed u proljeće negativno utječe na zdravlje. Istraživanja u posljednjih 25 godina pokazala su da jednosatna promjena remeti tjelesne ritmove usklađene s rotacijom Zemlje, a raspravlja se i je li ljetno računanje vremena općenito dobro.

Naš tjelesni sat

Standardno vrijeme, odnosno kada satove pomičemo unazad u jesen, puno je bliže sunčevom dnevnom i noćnom ciklusu. To je ciklus koji je stoljećima određivao naš tjelesni sat, naglašavaju stručnjaci.

Istraživanja su pokazala da pomicanje sata u proljeće povećava rizik od dijabetesa, srčanih bolesti i moždanog udara, pogoršava poremećaje raspoloženja poput depresije, utječe na probavni i endokrini sustav i skraćuje trajanje sna. Može smanjiti i očekivani životni vijek.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?