Nema vidljivih oštećenja od uragana na raketi koja će poletjeti na Mjesec

Nakon prve brzinske provjere, nova NASA-ina mega raketa koja čeka svoj prvi let na Mjesec, nema većih vidljivih oštećenja nakon prolaska uragana Nicole na Floridi, priopćila je Američka svemirska agencija, piše hrt.hr.

Temeljitiji pregled obavit će djelatnici na lansirnoj rampi čim to bude moguće kako bi provjerili stanje rakete, rekao je Jim Free, administrator suradnik u NASA-i, u poruci objavljenoj na Twitteru.

NASA-ini stručni timovi obavili su prve vizualne preglede rakete nazvane SLS, pomoću kamera postavljenih na lansirnoj rampi u svemirskom centru Kennedy. Pregled pomoću kamera pokazuje neznatna oštećenja poput popuštanja spojeva i ogrebotina na zaštiti od nevremena, napisao je.

Uragan Nicole je stigao na kopno na istočnoj obali Floride u noći na četvrtak kao uragan 1. kategorije, priopćio je Nacionalni centar za uragane.

Senzori na lansirnoj rampi, na dvadeset metara visine, izmjerili su udare vjetra do 132 km/h, ali raketa može podnijeti i više od toga, rekao je Jim Free.

NASA je ranije objavila da je Space Launch System (SLS) konstruiran tako da može podnijeti udare vjetra do 137 km/h.

Lansiranje je bilo predviđeno za 16. studenog u 1.04 sati po mjesnom vremenu (7.04 sati po srednjoeuropskom), što će ovisiti o stanju rakete nakon pregleda.

Drugi mogući nadnevak je 19. studenog.

Ljetos su dva pokušaja lansiranja otkazana u posljednji trenutak zbog tehničkih problema tijekom punjenja spremnika gorivom. Poslije su raketu morali ukloniti s rampe zbog uragana Iana.

Pokusna misija Artemis 1 bez posade bit će prvi let u velikom američkom programu povratka na Mjesec nakon Apolla.

U okviru programa Artemis na Mjesec će se prvi put spustiti žena i osoba obojene kože najranije u 2025.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?