Psihijatri zgroženi: Španjolski će maloljetnici moći ‘mijenjati spol’ bez pristanka roditelja?

Suprotno mađarskom zakonu o zaštiti djece, španjolski “Trans-zakon” neće dovesti do uskraćivanja sredstava EU-a iz Bruxellesa jer je u skladu s deklariranom ideologijom Europske komisije, piše Remix news.

Glavne španjolske organizacije stručnjaka za mentalno zdravlje objavile su oštro upozorenje u novinama El Mundo 17. listopada protiv nacrta vladajuće koalicije “Trans-zakona” koji se upravo treba usvojiti u španjolskom parlamentu. “Zakon za stvarnu i efektivnu jednakost trans osoba i za jamstvo LGBTI prava” uvest će pravo na “rodno” samoodređenje u Španjolskoj u vrijeme kada druge zemlje odustaju od svojih zakona temeljenih na rodnoj ideologiji.

“To ‘ugrožava sveobuhvatnu medicinsku skrb na koju sva djeca imaju pravo’. Zanemaruje da “u svim sudskim odlukama relevantnim za život maloljetnika, najbolji interesi maloljetnika moraju prevagnuti.” I zanemaruje da su zemlje poput “Finske i Ujedinjenog Kraljevstva prešle s brzih i invazivnih modela na druge koji su refleksivniji i povezan s mentalnim zdravljem’, napisao je El Mundo 23. listopada citirajući Luisu Lázaro, predsjednicu Španjolske udruge adolescentne i dječje psihijatrije (AEPNyA).

AEPNyA je glavna organizacija pedijatrijskih psihijatara u zemlji.

Drugim riječima, protiv zakona prosvjeduju medicinski stručnjaci u zemlji.

I feministkinja iz vladajuće stranke protivi se zakonu

Takozvani “Trans zakon” je nacrt zakona koji je napisala ministrica jednakosti Irene Montero iz krajnje ljevičarske stranke Podemos, a podržava ga socijalistički premijer Pedro Sánchez unatoč snažnom protivljenju unutar redova njegove stranke PSOE, posebice feministkinja stranke, kao što je bivša potpredsjednica Sánchezove vlade (od lipnja 2018. do srpnja 2021.), Carmen Calvo, zastupnica PSOE-a koja sada predsjeda Odborom za jednakost u Kongresu zastupnika, donjem domu španjolskog parlamenta.

Bude li usvojen, Trans Zakon će omogućiti bilo kome starijem od 16 godina da promijeni svoj “spol” po želji i da bude tretiran kao da pripada suprotnom spolu, uključujući u odnosu na pristup zahodima ili svlačionicama, kao i sudjelovanje u sportu natjecanja — da spomenemo samo nekoliko primjera. Djeca od 14 do 16 godina trebat će pristanak roditelja, a ona od 12 do 14 godina morat će dobiti odobrenje suca za traženu “promjenu spola”.

Kao što je pisao Remix News prošlog kolovoza, ovaj radikalni “Trans-zakon” će vjerojatno imati jeziv učinak na slobodu izražavanja i roditeljska prava te će dovesti do novih oblika diskriminacije.

Žestoke kritike liječnika, sudaca, feministica…

Zbog društvenih rizika, nacrt zakona koji je progurala trenutna španjolska socijalističko-komunistička vlada kritizirali su Opće sudsko vijeće (CGPJ), koje je nadzorno tijelo pravosuđa, i Državno vijeće, glavno savjetodavno tijelo izvršne vlasti, kao i nekoliko feminističkih organizacija, uključujući PSOE-ovo Udruženje socijalističkih feministkinja (Femes).

Osim glavnih društava za mentalno zdravlje u zemlji, uključujući gore spomenuto španjolsko udruženje za adolescentnu i dječju psihijatriju i španjolsko društvo za psihijatriju i mentalno zdravlje (SEPSM), španjolski nacrt “Trans-zakona” oštro je kritiziralo Endokrinološko društvo, pa čak i Kolegij liječnika. iz Madrida, koji već primjećuje da “postoji lavina mladih ljudi s poremećajima koji traže čarobno rješenje u trans identitetu”.

Dio zabrinutosti udruga zdravstvenih djelatnika proizlazi iz činjenice da će, kada bude usvojen, novi zakon zabraniti stručnjacima za mentalno zdravlje da interveniraju u procesu “rodnog samoodređenja” maloljetnika, ostavljajući tinejdžerima isključivu mogućnost izbora hoće li žele pokrenuti tretmane za promjenu spola, za što zdravstveni djelatnici kažu da je “sablazan” koja je počinjena “slijedeći ideološke, a ne znanstvene kriterije”, i koja “može donijeti mnogo boli i žaljenja mnogim ljudima”.

Liječnica: “Zakon će krši prava maloljetnika”

Luisa González, potpredsjednica Kolegija liječnika Madrida, tvrdi da “nema znanosti koja bi opravdala donošenje zakona na ovaj način”, da “nema znanstvenog konsenzusa” o tretmanima koje zakon “slijepo primjenjuje”, i da propis, kako ga promiče španjolska vlada, “spriječava profesionalce u radu, krši ljudska prava maloljetnika sprječavajući njihovu skrb, pa čak i uzurpira autoritet roditelja.”

Zakon će Španjolsku učiniti desetom zemljom u Europi koja dopušta “rodno samoodređenje” jednostavnim podnošenjem izjave u matični registar, a ostale su Belgija, Danska, Island, Irska, Luksemburg, Malta, Norveška, Portugal i Švicarska. No, osim Norveške, a uskoro i Španjolske, nijedna druga država ne dopušta maloljetnicima promjenu “spola” bez pristanka roditelja.

Dana 26. listopada Sánchezovi socijalisti zatražili su odgodu glasovanja o zakonu u parlamentu kako bi dali vremena za amandmane koji će mu dati “pravnu sigurnost”, s obzirom da se očekuje da će desna oporba dovesti u pitanje ustavnost zakona. Uspjeli su dobiti odgodu glasujući, uz potporu Narodne stranke desnog centra (PP), protiv svog saveznika krajnje ljevice Unidas Podemos, a taj je potez izazvao bijes u redovima Unidas Podemosa. Ministrica jednakosti Irene Montero rekla je: “Nećemo prihvatiti samo jedan pad u pravima nakon što je zakon dogovoren u vrlo teškim pregovorima unutar vlade”, i “ne bismo trebali tjerati LGTBI osobe da više čekaju.”

Zakon će biti izglasan prije kraja godine?

Proklamirani cilj PSOE-a je, međutim, da opasni zakon – protiv kojeg se bore i medicinski stručnjaci i zabrinuti roditelji diljem zemlje – odobri Cortes Generales (španjolski parlament) prije kraja godine. Da bi to učinila, morat će osigurati potporu ljevičarskih, regionalnih stranaka koje se zalažu za neovisnost iz Katalonije i Baskije.

Za razliku od mađarskog zakona o zaštiti djece, španjolski “Trans-zakon” neće dovesti do uskraćivanja sredstava EU-a iz Bruxellesa. Španjolski je zakon protiv znanosti te u skladu s deklariranom ideologijom Europske komisije. Mađarska se trenutačno suočava s milijunskim rezovima, a njezino stajalište o pitanjima promjene spola igra glavnu ulogu u lijevo-liberalnim nastojanjima da financijski uguše zemlju.

Diskriminatorni zakoni ove vrste već postoje u Španjolskoj, ali do sada su usvojeni samo u nekim regijama, uključujući regije kojima upravlja Narodna stranka desnog centra (PP). To je slučaj u madridskoj autonomnoj zajednici, kojom upravlja PP, gdje lokalna stranačka čelnica i regionalna predsjednica, Isabel Ayuso, odbija opozvati LGBT zakon koji je izglasan uz njezinu podršku u zajednica Madrida pod predsjedanjem Cristine Cifuentes, također iz stranke PP predsjednice Ayuso.

Još radikalniji zakon na lokalnoj razini?

Remix news piše i o “Trans-zakonu” u madridskoj autonomnoj zajednici koji je još radikalniji od zakona koji se pokušava donijeti na državnoj razini.

“Trans-zakon” zastupnica Cifuentes i Ayuso je “agresivniji” jer dopušta “primjenu hormonskih tretmana u vrlo mladoj dobi i nema povratka”, rekla je pripadnica stranke Vox.

“Madridski zakon o transrodnim osobama nalaže da ako dijete naznači da želi biti “trans” pred socijalnim radnikom, socijalni radnik treba ispuniti izvješće koje ide u medicinski centar. Ondje liječnik ima obvezu ne samo da se ne protivi promjeni spola, nego također mora liječiti to dijete hormonima, čak i ako se njegovi roditelji tome protive. Ako se roditelji protive, vlada Madrida i socijalni radnik mogu pokrenuti sudski postupak za oduzimanje skrbništva nad djetetom roditeljima, jer je rodni identitet, ono što dijete želi, ‘iznad svega’.” – objasnila je zastupnica Voxa Rocío Monasterio, prenosi narod.hr.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?