Slavlje u Ukrajini: Rusi se povukli, a u Herson ušli ukrajinski vojnici

Diljem Ukrajine slavi se oslobođenje strateški važnog Hersona na jugu zemlje. Iz grada okupiranog još početkom ožujka, ruska se vojska povukla. Prešla je na istočnu obalu rijeke Dnjepar i za sobom uništila most. Ukrajinske vlasti navode da je oslobođena i gotovo cijela Mikolajivska regija. Duž granice s Bjelorusijom Ukrajina gradi betonski zid pojačan bodljikavom žicom, javlja hrt.hr.

Pregled dana

23:40

Najavljivana je mjesecima, Kremlj ju je ismijavao, brojni analitičari iskazivali sumnju. Ukrajinska protuofenziva, polako i tiho, istisnula je neprijatelja iz Hersona.

Na ulicama Hersona slavlje. Nakon što su u ožujku zabranjene i uklonjene, plavo-žute dvobojnice vijore glavnim gradskim trgom. Ukrajinska vojska bez borbe je ušla u gradove i sela na desnoj obali Dnjepra.

Rusija je potvrdila potpuno povlačenje svoje vojske s desne obale Dnjepra, iako ukrajinske službe tvrde da se dio neprijateljskih vojnika koji nije uspio prijeći rijeku presvukao u civilnu odjeću. Za predsjednika Zelenskog ovo je povijesni dan. 

Most Antonovski potpuno je uništen. Društvenim mrežama kruži snimka na kojoj poražena neprijateljska vojska po pontonskom mostu bježi preko rijeke. Ruski vojni vrh ističe da žele spasiti živote te da povučene vojnike planiraju premjestiti na druge bojišnice. 

U selu 20 kilometara udaljenom od Hersona, okupator je za sobom ostavio cijelo skladište oružja i streljiva. Kremlj tvrdi – povlačenje iz Hersona za Moskvu nije poniženje. 

Napuštanjem Hersona samo nekoliko tjedana nakon teatralnog potpisivanja aneksije, Rusija je krenula u svoj najveći poraz od početka invazije. Povlačenje iz Hersona, koji ujedno otvara i prolaz prema Krimu, za Moskvu je težak – i psihološki i strateški gubitak. A četvrta po veličini rijeka u Europi, moćni Dnjepar, sada dijeli – dvije vojske.  

Ukrajina gradi zid na granici s Bjelorusijom

20:36

Ukrajina je priopćila da gradi armirano-betonski zid i druge vrste barikada na svojoj granici s Bjelorusijom, bliskom saveznicom Kremlja iz koje je Rusija dijelom pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. veljače.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Kirilo Timošenko rekao je da je zid od 3 kilometra prekriven bodljikavom žicom podignut u regiji Volin na granici s Bjelorusijom.

Kijev navodi da Bjelorusija i dalje predstavlja prijetnju. Postavljene su i vreće s pijeskom, a kopaju se i rovovi, kazao je Timošenko.

– To nije sve, ali nećemo otkrivati detalje, istaknuo je dužnosnik. Dodao je da su u tijeku i drugi radovi u regijama Rivne i Žitomir koje također graniče s Bjelorusijom.

Timošenko je objavio fotografije zaštitara kako odmataju bodljikavu žicu uz zid koji se činio višim od dva metra.

Ukrajinski ministar obrane rekao je Reutersu u četvrtak da i dalje postoji prijetnja iz Bjelorusije, ali da su tamošnje snage u pasivnom položaju.

Ukrajinska granica s Bjelorusijom duga je više od 1000 km.

Zaposlenik britanskog veleposlanstva u Berlinu priznao špijunažu za Rusiju

20:02

Britanac koji je radio u britanskom veleposlanstvu u Berlinu izjasnio se krivim po osam točaka optužnice koje se tiču prenošenja informacija korisnih Rusiji, javlja Reuters.

Ukrajinski predsjednik Zelenski: Herson je naš

19:33

Herson je naš, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelensk nakon povlačenja ruskih snaga iz tog grada na jugu Ukrajine, nazvavši današnji dan povijesnim.

Danas je povijesni dan, napisao je na Telegramu.

– Naš narod. Naš Herson, dodao je, stavivši uz kratku poruku ukrajinsku zastavu.

Ukrajinska vojska objavila je tijekom poslijepodneva da je ušla u Herson.

U dnevnom obraćanju, Zelenski je precizirao da su ukrajinske snage trenutno na periferiji grada.

– Ali posebne jedinice su već u gradu, dodao je.

Pozdravio je hrabrost stanovnika Hersona koji su pod ruskom okupacijom živjeli od polovice ožujka.

– Nikada nisu napustili Ukrajinu, rekao je.

Dnjepar razdvaja dvije zaraćene vojske

19:05

Prve ukrajinske vojnike u Hersonu su klicanjem dočekali razdragani građani. Ukrajinska vojska bez borbe ulazi u sela i gradove na desnoj obali Dnjepra i vješa ukrajinske zastave. Rusi su svoje odnijeli, ali iza njih su ostali jumbo plakati, na ovome piše – Rusija je ovdje zauvijek. 

Na desnoj obali Dnjepra ostalo je blizu 100 tisuća stanovnika koji nisu htjeli otići s Rusima.

Posljednji vojnici poražene vojske jutros su pontonskim mostom prešli Dnjepar. Kao što su u prvim danima rata munjevito zauzeli gotovo cijelu Hersonsku oblast, ruski vojnici istom su se brzinom i povukli s desne obale Dnjepra. Otišlo je oko 30 000 vojnika.

Velika rijeka Dnjepar sada razdvaja dvije zaraćene vojske. 

Rusi su nakon povlačenja srušili most Antonovski, a u tri ujutro srušen je i drugi most preko Kahovske hidroelektrane, što pokazuje da više nemaju ambicija prelaziti Dnjepar. 

Na desnoj obali našli su se u iznimno teškoj situaciji jer su Ukrajinci onesposobili mostove, a Dnjepar se zimi zaledi i trajekti ne plove, prijetila je i opasnost od poplave zbog mogućeg uništenja brane.

Ohrabren pobjedama, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručuje da će pregovarati samo ako dođe do promjene ruskog rukovodstva. 

Iako se sve više spominje zimsko zatišje na bojištu, sukobi se i dalje vode u Donbasu, a gubici rastu na obje strane. 

U separatističkom Lugansku pokopani su deseci tamošnjih boraca, a groblje je iz dana u dan sve veće!

Peskov: Povlačenje ruskih vojnika nije ponižavajuće

16:45

Ukrajinska vojska ušla je u Herson, grad koji je bio pod ruskom okupacijom od početka ožujka. 

– Naselje Klapaja, Hersonska oblast. Mi smo 28. mehanizirana brigada, Kurtova jedinica. Ovo je naselje oslobođeno. Ovo je Ukrajina! Slava Ukrajini, poručio je ukrajinski vojnik.

– Danas u 5 sati ujutro po moskovskom vremenu završeno je prebacivanje ruskih trupa na lijevu obalu rijeke Dnjepar. Nijedna jedinica vojne tehnike i naoružanja nije ostala na desnoj obali, rekao je Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u razgovoru s novinarima izjavio je da rusko povlačenje nije poniženje za Moskvu.

– Ne, povlačenje ruskih vojnika nije ponižavajuće. Mnogi stručnjaci imaju razlišita stajališta, ne bih to komentirao. Specijalna vojna operacija se nastavlja. Kremlj ne žali zbog održavanja svečanosti aneksije Hersona i još triju regija, poručio je Peskov. 

Ukrajina u “završnoj fazi” uspostavljanja kontrole nad zapadnom obalom Dnjepra

13:59

Ukrajinske oružane snage u završnoj su fazi preuzimanja kontrole nad zapadnom obalom Dnjepra u južnoj regiji Herson, objavio je danas regionalni zastupnik. 

Serhij Klan, zastupnik hersonskog regionalnog vijeća, rekao je novinarima da dio ruskih vojnika nije uspio napustiti Herson nakon mjeseci okupacije te da su se presvukli u civilnu odjeću.

Broj tih ljudi nije poznat, dodao je Klan bez navođenja dokaza za tvrdnju. Pozvao je lokalne stanovnike da ostanu kod kuće dok ukrajinska vojska počisti grad.

Klan je kazao i kako su se brojni ruski vojnici utoplili u pokušaju bijega preko rijeke.

Rusija nije još komentirala njegove tvrdnje. Rusko ministarstvo obrane ranije u petak objavilo je da je dovršilo povlačenje vojske sa zapadne obale Dnjepra te da Rusija pritom nije zabilježila žrtve niti izgubila opremu.

Kijevske snage približavale su se Hersonu otkad je ruski ministar obrane Sergej Šojgu u srijedu naredio povlačenje. Grad je bio okupiran nedugo nakon početka invazije 24. veljače.

Klan je rekao kako su ruske snage raznijele most Antonivskij preko Dnjepra, kao i elektranu.  

Kremlj: Status Hersona kao ‘dijela Rusije’ nepromijenjen

12:56

Kremlj je u petak priopćio da povlačenje ruskih snaga iz Hersona neće promijeniti status regije koju je Moskva proglasila dijelom Rusije nakon što ju je pripojila Ukrajini.

Rusija polaže pravo na Herson i tri druge ukrajinske regije otkako je u rujnu održala ono što je nazvala referendumima, koje su Kijev i zapadne vlade osudile kao nezakonite i prisilne.

Ali u srijedu, u velikom povlačenju, objavila je da će se njezine snage, suočene s velikom ukrajinskom protuofenzivom, povući iz grada Hersona.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je status regije “fiksan” i da promjene nisu moguće.

– To je dio Ruske Federacije – to je zakonski fiksirano i definirano. Nema i ne može biti promjena, rekao je Peskov.

Dodaje da Moskva ne žali što je objavila aneksiju Hersona i ostale tri regije na trijumfalnoj ceremoniji u Moskvi 30. rujna.

U prvim javnim komentarima Kremlja nakon najave ministra obrane Sergeja Šojgua da će se ruske snage povući iz grada Hersona na suprotnu stranu rijeke Dnipra, Peskov je rekao da je to odluka ministarstva obrane i da on “nema što dodati”.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u petak da je dovršilo povlačenje snaga sa zapadne obale rijeke Dnipro u ukrajinskoj južnoj regiji Herson, izvijestila je novinska agencija TASS.

U svom dnevnom izvješću koje su citirale ruske novinske agencije, ministarstvo je reklo da su sve ruske snage i oprema prebačeni na lijevu ili istočnu obalu rijeke.

Rečeno je da je povlačenje završeno do 5 sati po moskovskom vremenu u petak ujutro.

Rusija je naredila povlačenje u srijedu nakon što je rekla da su pokušaji održavanja svoje pozicije i opskrbe snaga “uzaludni” u svjetlu rastuće ukrajinske protuofenzive.

Srušio se strateški most pored Hersona

11:54

Srušio se most Antonivskij, jedini cestovni prijelaz iz ukrajinskoga grada Hersona na jugu zemlje na istočnu obalu Dnipra pod ruskom kontrolom, objavila je u petak ukrajinska javna televizija, a u jutrošnjem raketnom napadu na južni ukrajinski grad Mikolajiv poginulo je šestero ljudi, rekao je gradonačelnik.

Ukrajinska javna televizija Suspilne, koja je prenijela izjave lokalnih stanovnika, objavila je fotografiju na kojoj se vidi da dijelovi mosta nedostaju. Sljedeći cestovni prijelaz preko Dnipra je više od 70 kilometara od Hersona.

Ne zna se još što je uzrok rušenja mosta.

Rusija je u srijedu objavila da se povlači sa zapadne obale rijeke Dnipra na drugu stranu.

Šestero je ljudi poginulo u ruskome raketnom napadu na stambenu zgradu u južnome ukrajinskom gradu Mikolajivu u petak ujutro, rekao je gradonačelnik Oleksandr Senkevič.

Spasioci su kopali po ruševinama u potrazi za preživjelima, napisao je Senkevič u aplikaciji za poruke Telegramu.

Fotografije koje postavio pokazuju veliku rupu na višekatnici i djelatnike hitne pomoći kako pretražuju ruševine.

Ukrajinske snage napreduju južnije prema obližnjem gradu Hersonu, a Rusija je rekla da su se njezine snage povukle iz tog grada koji su zauzeli u ožujku.

Dužnosnici u Kijevu kažu da su njihove snage vratile desetke naselja u tom području.

Zelenski: U napadu na Mikolajiv ima žrtava

09:08

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je na facebooku da u ruskom raketiranju na Mikolajiv ima mrtvih i ozlijeđenih, a uništena je i stambena zgrada od 1. do 5. kata. U tijeku je akcija potrage i spašavanja, naveo je Zelenski i dodao da će “okupatori odgovarati za svaki zločin nad Ukrajinom i Ukrajincima”.

Zelenski: Deseci ukrajinskih zastava podignuti oko Hersona

08:28

Ukrajinske snage ponovno su zauzele više od 40 okruga oko grada Hersona dok se ruske snage povlače, rekao je sinoć ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

– Broj ukrajinskih zastava vraćenih na svoje pravo mjesto u sklopu obrambene operacije već se broji u desecima, rekao je u svojoj redovitoj večernjoj videoporuci. Upozorio je da su ruske snage za sobom ostavile “tisuće neeksplodiranih bombi i streljiva”. Oko 170.000 četvornih kilometara zemlje prekriveno je minama, dodao je.

U četvrtak navečer bilo je naznaka da se ukrajinske snage približavaju gradu Hersonu, luci na ušću rijeke Dnipro, rekao je ukrajinski vojni analitičar i medijski komentator, a prenosi agencija Reuters.

Trebat će najmanje tjedan dana da se Rusija povuče iz grada Hersona, rekao je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov u intervjuu Reutersu u četvrtak. Rusija još uvijek ima 40.000 vojnika u regiji i obavještajni podaci pokazuju da su njezine snage ostale u i oko grada, rekao je Reznikov.

Ukrajina tvrdi da je sve bliže središtu Hersona

07:09

Ukrajinska vojska tvrdi da postiže goleme uspjehe oko Hersona. Kažu da su njihove snage zauzele grad Snihurivku, 50-tak kilometara prema sjeveru, da potiskuju Ruse na dvije linije bojišta te da su u Hersonskoj regiji samo jučer preuzeli 12 sela.

Prva japanska žrtva u ruskoj agresiji na Ukrajinu

06:21

Japanac koji se borio na ukrajinskoj strani protiv Rusije poginuo je u Ukrajini kao prva poznata japanska žrtva u tom ratu, priopćila je u petak japanska vlada. Mladić u dvadesetim godinama ubijen je u srijedu u borbi, rekao je novinarima glasnogovornik japanske vlade Hirokazu Matsuno.

Dužnosnik japanskog ministarstva vanjskih poslova rekao je za AFP da je mladić prvi japanski državljanin koji je poginuo u Ukrajini “od početka (ruske) invazije u veljači”.

Japanske vlasti nisu otkrile pojedinosti. Agencija Jiji Press piše da se mladić borio u postrojbi koja je sudjelovala u ukrajinskoj protuofenzivi na istočnom bojištu. 

Japan već mjesecima poziva svoje državljane da napuste Ukrajinu i da ne putuju u tu zemlju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u veljači je otvoreno pozvao strance iz čitavog svijeta da se priključe “međunarodnoj legiji” koja se bori protiv Rusije u njegovoj domovini. Oko 20.000 međunarodnih dragovoljaca, većinom iz europskih zemalja, odazvalo se u ožujku na poziv Kijeva, rekao je tada za američku mrežu CNN ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Moskva koja te borce naziva plaćenicima, ocijenila je u lipnju da ih je 7.000 i ustvrdila da ih je ubila 2.000 od početka sukoba. Stranih boraca ima i među zarobljenicima.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?