Četiri mediteranske zemlje traže reviziju sustava upravljanja migracijama u EU-u

Italija, Grčka, Malta i Cipar osudili su u subotu sustav upravljanja migracijama u Europskoj uniji prema kojem one snose nerazmjeran teret i traže pomoć Europske komisije, piše hrt.hr.

Te četiri zemlje “prvo su tlo Europske uniji na koje ulaze i one moraju snositi najteži teret migrantskog priljeva na Mediteranu, u skladu s međunarodnim obvezama i propisima Europske unije”, navode ministri unutarnjih poslova Italije, Malte, Cipra te grčki ministar za migracije u zajedničkoj deklaraciji objavljenoj u Rimu.

Podsjećaju na angažman Europske unije iz lipnja u Luxembourgu o uvođenju “dobrovoljnog mehanizma solidarnosti” koji treba omogućiti premještaj i preseljenje 10.000 osoba svake godine u druge zemlje članice EU iz onih država u koje su ušli.

Rezultat provedbe tog angažmana “razočarava”, navode četiri mediteranske zemlje.

“Mehanizam je spor”, a brojka 10.000 premještaja nije ostvarena i ona je “tek mali dio nezakonitih dolazaka migranata tijekom godine”, navode.

Te četiri zemlje koje su zbog svog geografskog položaja prve na udaru migrantskog priljeva, već godinama traže da se uvede sustav obveznog premještaja i preseljenja migranata.

U očekivanju novog sporazuma o upravljanju migracijama “koji bi bio učinkovit, pravedan i trajan” četiri ministra pozivaju na “hitnu i nužnu raspravu o tome kako bolje koordinirati operacije spašavanja na Mediteranu” tako da brodovi nevladinih udruga koji spašavaju migrante poštuju propise.

Države pod čijom zastavom plove brodovi nevladine udruge koji spašavaju migrante trebaju stoga preuzeti punu odgovornost za njih, poručuju.

Izjava je slijedila nakon spora između Italije i Francuske koji je kulminirao u petak kada je brod s 230 migranata pristao u francuskoj luci Toulon jer mu je Italija odbila dopustiti pristanak.

“Pozivamo Europsku komisiju i predsjedništvo da donesu potrebne mjere za tu raspravu”, navode. 

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?