Nataša Pirc Musar, prva predsjednica u povijesti Slovenije

Neovisna kandidatkinja Nataša Pirc Musar pobijedila je u nedjelju na predsjedničkim izborima u Sloveniji i tako postala prva predsjednica u povijesti te zemlje.

U nedjeljnom drugom krugu predsjedničkih izbora Pirc Musar je osvojila oko 54 posto glasova birača, dok je njezin protukandidat Anže Logar dobio podršku oko 46 posto izašlih na glasanje, prenosi agencija STA, javlja hrt.hr.

Pirc Musar, bivša novinarka i odvjetnica specijalizirana za zaštitu osobnih podataka koja je branila i Melaniju Trump, rekla je da su birači na demokratskim izborima demokratskom većinom rekli kakvu Sloveniju žele. Najavila je da će se boriti za temeljna ljudska prava, ustavna prava i demokraciju. Zahvalila je biračima koji su danas izašli na izbore, a posebno onima koji su glasali za nju. Također je čestitala svom protukandidatu Logaru i poželjela mu puno sreće na daljnjem putu.

– Dat ću sve od sebe da uistinu budem predsjednica svih, da se borim za temeljna ljudska prava, ustavna prava i demokraciju. Dat ću sve od sebe da se ujedinimo u politici oko strateških pitanja, najavila je.

Dodala je da se zalaže za kvalitetno javno zdravstvo, te socijalnu i svaku drugu sigurnost.

– Što je čovjek sigurniji, bit će manje siromašnih, manje socijalnih problema, manje kriminala u našoj zemlji”, rekla je.

– Želim da Slovenija postane zemlja u kojoj će se o starijima brinuti, u kojoj će mladi htjeti ostati. Želim Sloveniju u kojoj ćemo biti svjesniji da nas čekaju teška vremena zbog klimatskih promjena, rekla je.

– I sama sam vrlo dobro upoznata s postupkom prilagodbe zakonodavstva za Schengen. Bila sam glavna savjetnica za ljudska prava udruge “Stop žici na Šengenu”. Savjetovala sam bugarsku i rumunjsku vladu, nimalo nisam dvojila hoće li Hrvatska pristupiti Schengenu. To je i stajalište slovenske vlade i države. Svima će biti lakše zbog turizma, gospodarstva, na obje strane. I sama idem na odmor u Hrvatsku. Postavljanje policajaca na granice je nešto što ne želim u Europskoj uniji. Ili imamo Schengen ili ga nemamo, rekla je Nataša Pirc Musar, izabrana predsjednica Republike Slovenije.

Logar je u prvom krugu predsjedničkih izbora prije tri tjedna dobio najviše glasova. Za njega je glasovalo 33,95 posto birača, dok je za Pirc Musar na drugom mjestu glasalo njih 26,88 posto.

Oboje kandidata podržavaju ulazak Hrvatske u šengenski prostor, ali i provedbu odluke arbitražnog suda o granici koju oni smatraju valjanom, a Hrvatska kontaminiranom zbog upletanja slovenskog suca u proces.

Osim njih dvoje, za mjesto predsjednika republike natjecalo se još pet kandidata – Milan Brglez, Janez Cigler Kralj, Miha Kordiš, Vladimir Prebilič i Sabina Senčar.

Budući da niti jedan od sedam kandidata nije dobio više od 50 posto glasova, o novom predsjedniku ili predsjednici odlučuje današnji drugi krug u koji je ušlo dvoje kandidata koji su 23. listopada dobili najviše glasova.

Ovi predsjednički izbori sedmi su u povijesti samostalne Slovenije. Dva petogodišnja mandata predsjednik je bio Milan Kučan, nakon njega Slovenijom su predsjedali Janez Drnovšek i Danilo Tuerk, a potom u dva mandata Borut Pahor.

Nekadašnji slovenski ministar vanjskih poslova Logar (46), kandidat oporbenog SDS-a Janeza Janše, u izjavi za medije čestitao je novoj predsjednici pozvavši je da bude predsjednica svih građana.

– Nataša Pirc Musar postat će prva predsjednica Republike Slovenije. Iskreno joj čestitam na pobjedi. Vjerujem da će održati riječ i biti predsjednica svih nas. U kampanji joj nije bilo jednostavno, mnogi su je otpisali, ali bila je ustrajna, rekao je Anže Logar, kandidat SDS-a na predsjedničkim izborima u Republici Sloveniji.

Ustvrdio je da njih dvoje imaju različite stavove o nekim pitanjima, ali da je “svima u interesu da imamo dobrog predsjednika”.

Pirc Musar je uoči drugog kruga rekla da je ušla u predsjedničku utrku jer smatra da njezino iskustvo, znanje i aktivnosti u javnom životu, poput borbe za ljudska prava i protiv siromaštva, pokazuju da može najbolje služiti u državnom interesu i da neće šutjeti o nepravilnostima u društvu.

Natašu Pirc Musar su uglavnom poduprli simpatizeri sve tri stranke vladajuće koalicije (Pokret slobode, Socijalni demokrati – SD i Ljevica), ali i neodlučni birači.

Logar je u prvom krugu predsjedničkih izbora prije tri tjedna dobio najviše glasova. Za njega je glasalo 33,95 posto birača, dok je za Pirc Musar glasalo njih 26,88 posto.

Oboje kandidata podržava ulazak Hrvatske u šengenski prostor, ali i provedbu odluke arbitražnog suda o granici koju oni smatraju valjanom, a Hrvatska kontaminiranom zbog upletanja slovenskog suca u proces.

Osim njih dvoje, za mjesto predsjednika republike natjecalo se još pet kandidata – Milan Brglez, Janez Cigler Kralj, Miha Kordiš, Vladimir Prebilič i Sabina Senčar.

Ovi predsjednički izbori sedmi su u povijesti samostalne Slovenije. Dva petogodišnja mandata predsjednik je bio Milan Kučan, nakon njega Slovenijom su predsjedali Janez Drnovšek i Danilo Tuerk, a potom u dva mandata Borut Pahor.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?