Sjećate li se najboljeg nogometaša Irana Alija Daeija? Osuđen je na smrt u svojoj zemlji?

Prema pisanjima azerbajdžanskog medija Report, Iranci su svog bivšeg reprezentativaca Alija Daeija (53) osudili na smrt. 

Tu vijest nisu prenijeli svjetski mediji niti je stigla potvrda iz Irana, ali sve više globalnih medija prenosi navedeno.

Legendarni iranski nogometaš bio je donedavno najbolji strijelac u povijesti iranskog nogometa, a krajem prošlog mjeseca objavljeno je da su ga specijalne postrojbe tamošnje policije uhitili u njegovom domu. Razlog je sudjelovanje u anti-državnim prosvjedima, povodom smrti Mahse Amini (22), inače iz kurdske obitelji. Djevojku su priveli zbog nenošenja hidžaba zbog čega je završila u zatvoru nakon čega je preminula u teheranskoj bolnici, prema svemu sudeći od posljedica mučenja i batina.

Daei je krajem rujna pozvao iransku vladu da “riješi probleme iranskog naroda umjesto što koristi represiju, nasilje i uhićenja”, a iranskom nogometašu su zbog objave na Instagramu oduzeli putovnicu,  izvijestio je reformistički list Hammihan.

– Ono što se dogodilo Aliju je za žaljenje. Ali je cijeli svoj život dao kako bi podigao iransku zastavu, on voli svoju zemlju i njene ljude i uvijek govori istinu – istaknuo je njegov brat Mohammad.  

Ali Daei je donedavno bio najbolji strijelac reprezentativnog nogometa na svijetu, s obzirom na to da je za Iran zabio 109 golova u 149 nastupa, a imao je i sjajnu klupsku karijeru. Osim za iranske klubove, nastupao je nekoliko godina u Bundesligi, za Bayern i Herthu. 

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?