Započeli radovi na Gavran-kapetanovoj kuli u Počitelju

Da nije bilo peticije koju je Turističko društvo “Počitelj”, kao posljednju opciju, nakon nebrojenih molbi, apela i vapaja, uputilo svim nadležnim tijelima, krov Gavran-kapetanove kule vjerojatno bi se potpuno urušio.

Bilo je, naime, pitanje dana kada će ovaj, jedan od simbola Počitelja, nestati.

Prije pet godina članovi Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, nakon monitoringa, dramatično su upozorili na stanje gotovo svih kulturno-povijesnih objekata i apelirali na nadležne da poduzmu hitne mjere. mjere za rehabilitaciju, piše Avaz.

Među njima je bila i Gavran-kapetanova kula, no tek su nedavno započeli radovi na krovnoj konstrukciji ove građevine koju su turisti obilazili na vlastitu odgovornost.

Iz GP “Bišina” su za Avaz kazali da su privremeno obustavili radove jer se čeka isporuka materijala.

Drvo koje koristimo posebno je izrađeno za objekt, jer je riječ o zaštićenom spomeniku. A čim materijal stigne, nastavit ćemo radove koje ćemo vrlo brzo završiti, kazali su

Jadranka Dizdar, predsjednica Turističke zajednice, podsjeća da su u stanje Kule u više navrata bili uključeni i federalni inspektori, ali kaže da je žalosno što su radovi počeli četiri godine nakon procjene stanja.

Sjećate li se da je bilo rečeno da će radovi početi u listopadu prošle godine? Pa prošla je cijela godina, ali se, konačno, malo pomaklo, rekla je Dizdar.

Medresa je trenutno najugroženija. Pašina tabija je i dalje zatvorena i opet prepuštena zubu vremena. Sahat kula i hamam su također u užasnom stanju. To što država dopušta da kulturno-povijesno blago nestaje pred njenim očima je nevjerojatno, naglasila je Dizdar.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?