Frigijska kapa odabrana za maskotu OI i POI 2024. u Parizu

Frigijske kape su odabrane kao maskote Olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2024. u Parizu, čime organizatori u ove globalne sportske događaje žele ugraditi duh Francuske revolucije, piše hrt.hr.

Stožastoj kapi crvene boje dodani su noge u plavoj boji oči i nasmiješena usta, a maskoti koja predstavlja Paraolimpijske igre jedna je noga prikazana kao protetička.

– Frigijkama želimo pokazati da sport može sve promijeniti te da zaslužuje imati istaknuto mjesto u našem društvu, izjavila je marketinška direktorica Igara u Parizu Julie Matikhine prilikom predstavljanja maskota koje je održano u ponedjeljak u pariškom predgrađu Saint-Denis.

Frigijske kape su dobile prednost pred životinjama koje se najčešće korištene maskote olimpijskih i paraolimpijskih igara.

– Gotovo smo bili spremni ići bez maskote, da za njezinu izradu nismo pronašli valjan razlog i stvarnu poruku koju smo željeli prenijeti, dodala je Matikhine.

– Maskota mora biti utjelovljenje francuskog duha, što nije jednostavno dočarati. To je ideal, svojevrsno uvjerenje koje sadrži vrijednosti naše zemlje i koje je stvarano tijekom vremena, tijekom povijesti, pojasnila je Matikhine

Olimpijske igre u Parizu na rasporedu su od 26. srpnja do 11. kolovoza 2024., dok će Paraolimpijske igre biti održane od 28. kolovoza do 8. rujna.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?