Navijačka euforija u Dohi

Još šest dana i Katar postaje središte nogometnog svijeta. Hrvatska reprezentacija otputovala je na svoj šesti SP kao viceprvak iz Rusije 2018. godine. 

U organizaciju prvenstva koje se prvi put igra u studenom i prosincu, bogati je Katar uložio nevjerojatnih 220 milijardi američkih dolara, 20 puta više od Rusije prije četiri godine. No, zbog udaljenosti i novca, ovo svjetsko prvenstvo neće biti dostupno velikom broju navijača, piše hrt.hr.

Tjedan dana prije prvog sučeva zvižduka, u Dohi je već euforija. Argentina će očito imati glasnu podršku. 

– Putovala sam dva dana i ostajem do Božića. Imam velika očekivanja od Svjetskog prvenstva. Pripremala sam se za ovo godinu i pol, kaže navijačica Argentine.

A kad u Katar stigne ekipa iz Crikvenice, glasnu će podršku imati i Hrvatska. Bruno Dobrinić i prijatelj sa sobom nose poznatu zastavu dugačku 200 metara!

– Mi smo uzeli kartu u jednom smjeru jer se nadamo da će Hrvatska kao i u Rusiji ostati do finala tako da za povratak ne znamo, kaže Dobrinić.

Službeni predstavnik naših navijača je Tomislav Mileis. U Katar može samo s navijačkim dokumentom – karticom Hayya.

– Ona je viza budući da od 1. studenoga se u Katar ne može ući nikako drugačije nego uz Hayya karticu. Ona pored toga omogućuje i ulaz na stadione, ali i svu popratnu infrastrukturu, imamo besplatne javne prijevoze, popuste na događanja kojih će Katar biti prepun za vrijeme trajanja završnog turnira, kaže Mileis.

Izravni let od Zagreba do Dohe traje pet sati i 15 minuta, cijena povratne karte – oko osam tisuća kuna. Možete letjeti i s presjedanjem u Istanbulu, onda je cijena povratne karte oko šest tisuća kuna, ali let u jednom smjeru traje 15 i pol sati.

Cijena tri noćenja pred prvu utakmicu Hrvatske varira, ovisno o smještaju – od sedam tisuća do 650 tisuća kuna. Popunjenost smještaja u Kataru je 70-ak posto.

Boravak u Kataru za navijače bit će izazov. Odjeća na mnogim mjestima mora pokrivati ramena, prsa, trbuh i koljena. Alkohol se smije konzumirati samo u licenciranim restoranima, hotelima i navijačkim zonama.

– Tu su postrožena pravila i ti njihovi zakoni tako da se moramo pridržavati tih propisa i zakona i prilagodit ćemo se tome i nadamo se da će sve biti u najboljem redu, rekao je Dobrinić.

Osam stadiona u pet gradova vrlo su blizu jedan drugome. Najveća udaljenost među njima je 75 kilometara, mogu se obići za jedan sat.

Iako je nama prvi zimski, Mundijal će se igrati na 30-ak stupnjeva.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?