Samo dvije reprezentacije obranile naslov

Kroz povijest svjetskih nogometnih prvenstava samo su dvije reprezentacije obranile naslov, a to su bile Italija (1934., 1938.) i Brazil (1958., 1962.).

Dodajmo i kako su tri branitelja, Francuska, Italija i Njemačka ispali već u prvom krugu idućeg SP-a.

Talijani su pod vodstvom velikog nogometnog inovatora Vittorija Pozza uspjeli osvojiti dva naslova prvaka zaredom neposredno prije Drugog svjetskog rata, piše hrt.hr.

Osim što je bio briljanti taktičar, Pozzo je 1934. mogao računati na povratnike iz Argentine Montija Orsija, kao i na veliku prednost domaćeg terena, dok je četiri godine potom u Francuskoj u napadu imao genijalce poput Piole Meazze. Uslijedio je rat, a potom je talijanski nogomet zadesila tragedija u kojoj je u avionskoj nesreći poginula gotovo čitava momčad tada najjače talijanske momčadi Torina, te su Talijani sljedeći put do finala SP-a stigli 1970.

Brazil je dominirao svjetskim nogometom krajem 50-ih i početkom 60-ih godina prošlog stoljeća. Uz, po mnogima najvećeg svjetskog nogometaša svih vremena Pelea, Brazil je 1958. u napadu mogao računati na sjajne GarrinchuDidijaVavu Zagalla, a svi su ti igrači i bez Pelea, koji se ozlijedio u drugom kolu natjecanja u skupini, ponovili uspjeh četiri godine potom u Čileu.

Ipak, 1966. u Engleskoj nova brazilska reprezentacija bila je mnogo više ovisna o Peleu, koji je ponovno ozlijeđen u ranoj fazi natjecanja, te nije obranila naslov, ali je 1970. u Meksiku sa zdravim Peleom, te RivelinomJairzinhomTostaomCarlosom Albertom Gersonom stigao do trećeg naslova na četiri prvenstva.

Ostale reprezentacije nisu uspjele obraniti svjetske krune.

Prvi svjetski prvaci iz 1930., Urugvajci četiri godine poslije nisu putovali u Italiju, dok su nakon naslova osvojenog u Brazilu 1950. četiri godine potom u Švicarskoj stigli do polufinala gdje ih je zaustavila Mađarska. I Zapadna Njemačka je obranu naslova 1958. završila u polufinalu gdje ju je svladala Švedska.

Svjetski prvaci iz 1966. Englezi su četiri godine kasnije u Meksiku stigli do četvrtfinala u kojem su iz s 2-3 u produžetku zaustavili Nijemci. U Meksiku je slavio Brazil, a obranu naslova iz 1970. okončao je drugim mjestom u drugom krugu natjecanja po skupinama 1974. iza Zapadne Njemačke koja je na koncu bila prva.

“Elf” je četiri godine kasnije na putu do obrane zapeo u drugom krugu natjecanja po skupinama. Argentina je 1978. slavila pred svojim navijačima, ali je četiri godine poslije zaustavljena u drugom krugu natjecanja u skupini. Svjetski prvaci iz 1982. godine, Talijani su 1986. ispali u osmini finala od Francuske (0-2).

Argentina je te 1986. osvojila svoju drugu krunu, a 1990. godine se približila obrani naslova stigavši do finala, ali SR Njemačka je bila jača s 1-0. Četiri godine potom Nijemce su u pokušaju obrane naslova u četvrtfinalu zaustavili Bugari (2-1), dok su Brazilci nakon slavlja u SAD, u Francuskoj 1998. stigli do finala u kojem su ih deklasirali domaćini Francuzi (3-0).

Francuska je na SP 2002. postala prvi branitelj naslova koji je ispao u prvom krugu zauzevši posljednje mjesto u skupini, iza Danske, Senegala i Urugvaja.

Svjetski prvak iz 2002. Brazil je 2006. zaustavljen u četvrtfinalu od Francuske (0-1). Na tom SP-u slavila je Italija koja je četiri godine poslije u Južnoj Koreji završila neslavno na posljednjem mjestu u skupini, iza Paragvaja, Slovačke i Novog Zelanda.

Svjetski prvak iz 2010. Španjolska je na SP-u u Brazilu četiri godine kasnije također zapela u skupini iza Nizozemske i Čilea.

U Brazilu je slavila Njemačka, a prije četiri godine u Rusiji i “elf” je zauzeo posljednje mjesto u skupini iza Švedske, Meksika i Južne Koreje.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?