Dodjelom nagrada završen 16. Mostar film festival

Dodjelom nagrade za najbolja glumačka ostvarenja večeras je zatvoreno 16. izdanje Mostar film festivala (MOFF).

Priznanje za najbolju glavnu žensku ulogu otišlo je u ruke Fakete Salihbegović – Avdagić, za ulogu u filmu „Švedsko srce moje majke“, dok je nagrada za najbolju glavnu mušku ulogu pripala je Stojanu Matavulju za ulogu u filmu „Zbornica“.

Najbolju sporednu žensku ulogu ostvarila je Nives Ivanković u filmu „Zbornica“, a najbolji sporedni glumac je Mirsad Tuka u filmu „Praznik praznine“. Specijalno priznanje dobio je Dejan Aćimović.

– Kao članovi stručnog žirija bili smo zaista na teškom zadatku. Ove godine smo imali veliku konkurenciju i mislim da smo donijeli veoma poštene odluke, a kriteriji su bili vrlo strogi. Na ovom festivalu se ocjenjuje filmska gluma i vodili smo se isključivo glumačkim ostvarenjima i kriterijem težine glumačkog zadataka, a sve su odluke bile jednoglasne. Dobitnika od nedobitnika razlikuju nijanse, to je bilo presudno i kod nas – rekla je članica stručnog žirija i filmska redateljica Branka Bešević Gajić.

Uz nju u žiriju koji je odlučivao o nagradama, bili su Dejan Dabić i Anila Gajević.

Nagrađena glumica Faketa Salihbegović – Avdagić izjavila je da je iznimno počašćena ovom nagradom.

– Nagrada na filmskom festivalu koji u fokus stavlja glumačku igru je velika čast, ali i obaveza. Počašćena sam što se žiri odlučio za mene i zahvaljujem im na tome – rekla je Salihbegović – Avdagić.

Film „Švedsko srce moje majke“ za koji je nagrađena, po njezinim riječima, dopro je do srce gledatelja.

– Ovim filmom smo se htjeli ispričati divnu priču o hrabroj i odvažnoj majci, bosanskohercegovačkoj ženi koja se snađe bilo gdje u svijetu i koja u svom srcu ima mjesta samo za ljubav. To je jedna topla ljudska priča o prijateljstvu i snazi jedne bh. žene i nadam se da je priča došla do srca gledatelja. Sudeći po reakcijama publike i žirija to i jest urađeno jer nam je ovo već treća nagrada, a nagrada u Mostaru je kruna svega – poručila je dobitnica za najbolju glavnu žensku ulogu ovogodišnjeg festivala.

Iako je ovogodišnji festival tek završio ravnatelj MOFF-a Slaven Knezović već je najavio kako slijede pripreme za 17. izdanje sljedeće godine.

– Od sutra već počinjemo pripreme za 17. MOFF i ono što znamo je da ćemo i to izdanje otvoriti našim domaćim proizvodom, tj. filmom „Božji gnjev“. To će bit četvrti put da domaćim filmom napravljenim u Hercegovini otvaramo festival. Ovaj festival je bio kamen temeljac i korak u nastojanju da dovedemo audiovizualnu umjetnost u Hercegovinu – ustvrdio je Knezović te je dodao kako je Mostar postao, uz Sarajevo i Tuzlu, jedan od centara filmskog festivala u BiH.

– I dalje ćemo slaviti film, bit ćemo i dalje festivalski centar i nastojat ćemo proizvesti što više domaćih uradaka kako bi se imali čime pohvaliti – zaključio je ravnatelj MOFF-a.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?