Grlić Radman: Hrvatska stoji solidarno uz Poljsku, članicu EU i NATO-a

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da Hrvatska stoji solidarno uz članicu EU i NATO-a nakon što su dvije osobe poginule su u eksploziji u Przewodówu, selu na istoku Poljske, blizu granice s Ukrajinom, piše hrt.hr.

– Hrvatska stoji solidarno uz članicu EU i NATO-a. Poljska je naš saveznik, rekao je Grlić Radman u Hrvatskom saboru. Naveo je i da je zbog toga izrazio sućut poljskom ministru vanjskih poslova Zbigniewu Rauou.

Grlić Radman je to rekao tijekom rasprave o izviješću premijera Andreja Plenkovića o sastancima Europskog vijeća u svibnju, lipnju i listopadu.

Davor Ivo Stier
 (Klub HDZ-a) ocijenio je situaciju zabrinjavajućom, a Bojan Glavašević (Klub zeleno-lijevog bloka) izrazio je solidarnost i sućut svim stradalim u Ukrajini i Poljskoj. 

– Kada čujemo takve vijesti u mnogima će se probuditi strahovi, pogotovo s našim iskustvom kakvo smo imali, kazao je. Dodao je i da je glasnogovornik poljske vlade pozvao da se ne šire nepotvrđene informacije jer će njihova vlada o svemu informirati javnost.

– U ovom trenutku važno je ne podizati paniku. Razumijemo strahove, ali važno je zadržati razum i čekati informacije iz provjerenih izvora, poručio je. Smatra i da će se pronaći način da se situacija deeskalira jer eskalacija nikome nije u interesu.

Izrazivši sućut Poljacima, obiteljima poginulih i davši potporu Ukrajini, Domagoj Hajduković (Klub Socijaldemokrata) ocijenio je da je to izuzetno ozbiljna situacija. Hajduković je izrazio i predanost pomoći Ukrajini i svim drugima koji su napadnuti od strane Rusije. Podsjetio je i da su gotovo jednoglasno u Hrvatskom saboru donijeli Deklaraciju kojom su osudili Rusku agresiju na Ukrajinu i u kojoj smo se obavezali na humanitarnu i tehnološku pomoć.

Poljski radio ZET izvijestio je ranije da su dva zalutala projektila u utorak pogodila Przewodow i usmrtila dvije osobe, ali nije naveo više detalja.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?