Vlasnik Lagera izjavio da mu prijete smrću i uništavaju strojeve na terenu, nastavljaju se trzavice oko eksploatacije uglja

U Sanskom Mostu već duže vrijeme traju trzavice oko eksploatacije uglja jer se dio mještana pobunio i tvrde kako se širi prašina oko rudniku Kamengrad i pada na privatne parcele.

Na Facebooku je aktivna grupa “Život na uglju-NE eksploataciji koja život ugrožava” koja je i jučer prenijela videoobjavu oko ove problematike.

Kako piše portal Antikorupcija.info, nedavno je na ovu temu održana i rasprava na sjednici Općinskog vijeća.

Načelnik Faris Hasanbegović je naveo da je razgovarao sa mještanima i da se oni bune, nervozni su i zabrinuti za svoju sigurnost i imovinu – u nekoliko slučajeva je došlo do pucanja kuća. A uništava se i priroda, vodopad Blihe je zamućen – a on je najveća atrakcija Sanskog Mosta kojeg na godišnjem nivou posjeti 50.000 turista, što direktno utiče i na gospodarstvo ove općine, te male lokalne biznise. 

Na toj sjednici koja je održana 28.11.2023. godine, građani Sanskog Mosta su, kako navodi ovaj portal, po prvi put mogli čuti i vlasnika firme Lager, Miljenka Bašića, koji se imao priliku obratiti vijećnicima ali i građanima.

On je istaknuo kako njegova tvrtka radi po zakonu i da nema nikakvih problema na terenu te da je ovaj rudnik proglašen kao javni interes. Rekao je kako on ima fer i korektan odnos sa građanima Sanskog Mosta i da se protiv njega buni 5-6 pojedinaca koji imaju lični interes. Naveo je da je on najveća žrtva u ovoj priči, jer se nad njim vrši terorizam, prijeti mu se smrću i uništavaju mašine na terenu. Spomenuo je i to da mu je nedavno jedna od mašina zapaljena, a portal Antikorupcija pak piše kako je vještačenje pokazalo da se radilo o samozapaljenju iste.

Dok s jedne strane mediji pišu o nezadovoljstvu prašinom koja se širi iz rudnika, ima i suprotnih tvrdnji.

Tako je portal Inmedia nedavno prenio reportažu iz rudnika gdje su intervjuirali rudare koji tvrde da se buni samo dio mještana.

“Prašine ima, ali to je rudnik, uvijek je bilo. Općina je to trebala znati kada su davali saglasnost. Nikome ništa nije oteto”, izjava je Nesiba Vukalića, jednog od poslovođa.

“Ako bi se ovo zatvorilo, slobodno mogu ugasiti i Sanski Most. Ovdje ljudi pošteno rade i zarađuju. Oni koji su prodali rudniku zemlju sad se kaju kad su potrošili pare i oni se najviše bune. To nije pošteno prema nama koji ovdje hljeb zarađujemo”, kazao je pak novinarima radnik Fahret koji vozi bagera.

Pisalo je i kako je rudnik kojeg vodi kompanija Lager vrlo važan za državu jer je iskopani ugalj ovih mjeseci vitalan za rad Elektroprivrede BiH odnosno termoelektrana koje proizvode struju u trenutku kada njeni rudnici ne isporučuju dovoljno uglja.

S druge strane, lokalne vlasti smatraju kako ima razloga za zabrinutost.

Kako piše portal Antikorupcija, na prošloj sjednici nakon vlasnika Lagera obratili su se predstavnici klubova vijećnika koji su se složili sa ranijim izlaganjem načelnika te istakli da je ovo jedan od gorućih problema u Sanskom Mostu i da se mora pronaći rješenje kako bi tvrtka Lager vratila poslovanje u okvir zakona a na način da ne ugrožava imovinu i sigurnost mještana.

Ponovili su da nitko nema ništa protiv Lagera ali interes građana se mora zaštiti. Pored toga, zatražili su od vlasnika Lagera da se javno izvini građanima Sanskog Mosta jer ih je nazvao teroristima što je ovaj kasnije i učinio pravdajući se da nije mislio generalno na sve ljude, sa kojima nema problem, nego na pojedince.

Vijećnici su istakli i to da nitko nema razloga da se osjeća ugroženo i da se plaši boraviti u Sanskom Mostu, pa ni sam investitor.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?