Odbojkašice BiH u grupi B na Europskom prvenstvu 2023 godine

U Kraljevskoj palači u Napulju održana je gala večer Europske odbojkaške konfederacije – CEV na kojoj su izvučene grupe za predstojeće Europsko prvenstvo – CEV EuroVolley 2023. Bosna i Hercegovina izvučena je u grupu B.

Antonella Del Core, talijanska odbojkašica, je iz trećeg šešira izvukla našu reprezentaciju u grupu B, gdje će naše najbolje odbojkašice odmjeriti snage sa Italijom, Rumunjskom, Bugarskom, Hrvatskom i dobro poznatom Švicarskom. Naše reprezentativke će zaisugrno dati sve od sebe da u što boljem svjetlu predstave BiH i ostvare zapažen rezultat na ovoj smotri najboljih odbojkašica Europe, saopćeno je iz Odbojkaškog saveza BIH.

Ženska odbojkaška reprezentacija BiH je po drugi put osigurala svoje mjesto na smotri najboljih reprezentacija u Europi. Ovoga puta izabranice Stevana Ljubičića su bile prve u kvalifikacionoj grupi F, sa pet pobjeda i jednim porazom, te su iza sebe ostavile reprezentacije Grčke, Švicarske i Norveške.

Na Europskom prvenstvu 2023 godine učešće će uzeti 24 reprezentacije i bit će odigrano 76 utakmica. Najbolje odbojkašice Europe takmičit će se u četiri zemlje i 8 gradova.

Belgijski grad Gent ugostit će reprezentacije grupe A: nosioca grupe, Belgiju, reprezentaciju Slovenije koju je za svog protivnika izabrala Belgija, te Srbija, Poljska, Ukrajina i Mađarska koje su izvučene iz preostalih šešira.

Tri talijanska grada Verona, Monca i Turin bit će domaćini grupi B, u kojoj će svoje snage sa domaćinom Italijom odmjeriti još i Rumunija koju je izabrala reprezentacija Italije, zatim Bugarska, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Švicarska.

Utakmice grupe C će se igrati u Njemačkoj, u gradu Dusseldorfu, gdje će se pored domaćina i reprezentacije Azerbejdžana koje je izabrala reprezentacija Njemačke, takmičiti još i Turska, Češka Republika, Švedska i Grčka.

Glavni grad Estonije, Talin, ugostit će grupu D, a u toj grupi su se našli Finska, kao izabrana reprezentacija, kao i reprezentacije Holandije, Francuska, Slovačka i Španija.

Nakon grupne faze takmičenje se seli u belgijski Brisel i Florencu u Italiji gdje će se igrati utakmice osmine i četvrtine finala. Sama završnica prvenstva, utakmice polufinala i finale će se igrati u Briselu.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?