Stoltenberg: U Poljsku vjerojatno pala ukrajinska raketa

Projektil, vjerojatno ruske proizvodnje, pao je sinoć u Poljsku, uz ukrajinsku granicu, pri čemu su poginule dvije osobe. U Poljskoj je podignuta borbena pripravnost. Američki predsjednik Joe Biden ne vjeruje da je projektil ispaljen iz Rusije, a na Baliju su se hitno sastali i čelnici sedam najrazvijenijih zemalja svijeta. Dok se Moskva i Kijev međusobno optužuju za eksploziju unutar poljskih granica, poljski predsjednik najavljuje istragu, piše hrt.hr.

Stoltenberg kaže da je na Poljsku vjerojatno pala ukrajinska raketa

14:17

– NATO ne raspolaže nikakvim naznakama da su eksplozije u Poljskoj bile namjerni napad i čini se da je vjerojatno riječ o ukrajinskim projektilima ispaljenim za obranu od ruskih napada, izjavio je u srijedu glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Istraga o tom incidentu je u tijeku i moramo sačekati rezultate, ali naša preliminarna analiza ukazuje na to da je incident vjerojatno izazvala raketa ukrajinske protuzračne obrane radi obrane svoga teritorija od ruskih krsterećih reketa, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare nakon sastanka Sjevernoatlantskog vijeća, koje činie veleposlanici država članica NATO-a.

U utorak su u selu u Przewodowu, na istoku Poljske blizu granice s Ukrajinom, u eksploziji rakete poginule dvije osobe, što je izazvalo uzbunu u cijelom svijetu, budući da je projektil pao na članicu NATO-a koji napad na jednu članicu smatra napadom na cijeli Savez.

Stoltenberg je rekao da se za incident ne može kriviti Ukrajinu, nego da je konačna odgovornost na Rusiji koja nastavlja nelegalni rat protiv Ukrajine.

– Da budem jasan, za ovo nije kriva Ukrajina. Rusija snosi odgovornost za ono što se jučer dogodilo u Poljskoj, jer je to izravni rezultat rata i niza napada iz Rusije na Ukrajinu, kaže glavni tajnik.

Stoltenberg je najavio da će se u srijedu popodne održati video-sastanak ministara obrane 50-tak zemalja koje čine Kontaktnu skupinu za obranu Ukrajine, a glavna tema će biti protuzračna obrana.

Otvoreno o padu raketa na Poljsku i uvježbavanju ukrajinskih vojnika u RH

13:44

Što stoji iza pada rakete na Poljsku? Hoće li Hrvatska uvježbavati ukrajinske vojnike? Što će naša vojska dobiti kao naknadu za transportne helikoptere, ako oni budu poslani Kijevu? Može li agresija na Ukrajinu prerasti u globalnu nuklearnu kataklizmu? To su neka od pitanja na koje će odgovarati gosti u večerašnjoj emisiji. 

“Možemo se moliti za Ukrajinu i reći Bože požuri se”

13:02

Papa Franjo je održao govor na općoj audijenciji na Trgu sv. Petra u trenutku kada NATO istražuje nepotvrđena izvješća da su eksploziju u poljskom selu na granici s Ukrajinom izazvali zalutali ruski projektili.

Franjo u govoru nije spomenuo taj incident.

Banožić: Pad rakete u Poljskoj i drona u Zagrebu neusporedivi su

12:48

Ministar obrane Mario Banožić rekao je u srijedu da su pad rakete u Przewodowu i pad drona u Zagrebu dvije “neusporedive situacije” i da prvo treba istražiti incident u Poljskoj u kojemu su poginule dvije osobe.

Prilog o događajima u Poljskoj i Ukrajini iz podnevnog Dnevnika

12:26

Počela izvanredna sjednica NATO-a

12:02

Izvanredna sjednica NATO-ovih veleposlanika na kojoj će se razgovarati o padu rakete u Poljskoj, za koju se ne zna odakle je ispaljena, počela je jutros u sjedištu Saveza u Bruxellesu, rekli su diplomati.

Ukrajinska raketa pala u Poljskoj?

11:58

Rusija je u srijedu priopćila da je eksploziju u Poljskoj u utorak izazvala raketa ukrajinske protuzračne obrane, te da ruski raketni udari u Ukrajini nisu bili bliže od 35 km od poljske granice.

Moskva je priopćila da nema nikakve veze s eksplozijom u kojoj su poginule dvije osobe. Kremlj je optužio neke zapadne zemlje, posebno Poljsku, da su “histerično” reagirale na incident, ali je rekao da su Sjedinjene Države i predsjednik Joe Biden pokazali suzdržanost.

– Fotografije olupine pronađene u selu Przewodowu objavljene uvečer 15. studenog u Poljskoj nedvosmisleno su identificirane od strane stručnjaka ruske obrambene industrije kao elementi protuzračne navođene rakete S-300 sustava protuzračne obrane ukrajinskih zračnih snaga, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Nije bilo moguće neovisno provjeriti slike ili identifikaciju.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su brojne zemlje dale “neutemeljene izjave” o umiješanosti Rusije “bez da su imale pojma što se dogodilo”.

– Svjedoci smo još jedne histerične, pomahnitale rusofobne reakcije, koja se nije temeljila na stvarnim podacima, rekao je Peskov novinarima.

– Ovakva burna reakcija pokazuje da nikada ne treba žuriti s prosudbom, izjavama koje mogu eskalirati situaciju. Pogotovo u ovako ključnim trenucima, rekao je.

Peskov je rekao da je Biden pokazao “suzdržanost” u svom odgovoru na eksploziju. U svojim prvim komentarima o incidentu, Biden je rekao da prve procjene pokazuju da je malo vjerojatno da je projektil ispaljen iz Rusije.

– Još jednom vas želim pozvati da obratite pozornost na prilično suzdržanu reakciju Amerikanaca, koja je u suprotnosti s apsolutno histeričnom reakcijom poljske strane i niza drugih zemalja, rekao je Peskov.

– Zašto se to dogodilo? Vjerojatno biste trebali postavljati pitanja Varšavi i tražiti od poljskih dužnosnika da budu suzdržaniji, uravnoteženiji i profesionalniji kada govore o tako osjetljivim i potencijalno opasnim temama.

Izvor iz NATO-a rekao je da je Biden obavijestio G7 i NATO partnere da je eksploziju u Poljskoj izazvala ukrajinska raketa protuzračne obrane.

Upitan jesu li dužnosnici Rusije, Sjedinjenih Država i NATO-a tijekom noći razgovarali preko telefonske linije za hitne slučajeve osmišljene kako bi se spriječila nuklearna eskalacija, Peskov je rekao da mu nije poznato da je bilo ikakvih poziva.

Predsjednik Poljske, članice NATO-a, rekao je ranije da Varšava nema konkretne dokaze za utvrđivanje tko je ispalio projektil koji je pogodio poljski teritorij nekih šest km od granice s Ukrajinom.

Rusko ministarstvo obrane također je priopćilo da nije gađalo Kijev tijekom jučerašnjih opsežnih napada. Novinari Reutersa u gradu su u utorak izvijestili o raketnim napadima, uključujući na stambene zgrade, i nestanku struje u gradu u nekim od najtežih napada u devetomjesečnom sukobu.

Švedska šalje novu veliku vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini

11:07

Švedska je u srijedu priopćila da šalje Ukrajini veliku vojnu pomoć vrijednu 277 milijuna eura i humanitarnu vrijednu 66,5 milijuna eura kako bi joj pomogla da preživi zimu.

Vojna pomoć uključuje sustav protuzračne obrane i streljivo, ali vlada nije otkrila o kakvom je sustavu riječ, pozivajući se na “poslovnu tajnu”.

Švedski premijer Ulf Kristersson istaknuo je da je ovo deveta i najveća pošiljka pomoći Ukrajini.

Humanitarna pomoć poslat će se putem Svjetskog programa za hranu, fonda Svjetske banke i Green Recovery Programmea za Ukrajinu. Vojna pomoć obuhvaća zimsku opremu poput odjeće i šatora.

Dio humanitarne pomoći namijenjen je malenoj Moldaviji koja graniči s Ukrajinom a primila je velik broj ukrajinskih izbjeglica i izravno je ugrožena zbog posljedica rata jer dobiva struju iz Ukrajine.

Litva poziva na jačanje protuzračne obrane na istočnom krilu NATO-a

11:07

NATO bi trebao hitno rasporediti više protuzračne obrane na poljsko-ukrajinskoj granici i ostatku istočnog krila saveza, rekao je u srijedu litavski predsjednik Gitanas Nauseda nakon pada rakete u utorak u Poljskoj koja je usmrtila dvije osobe.

– NATO-ovo nebo mora biti 100 posto obranjeno…Litva će aktivno podržati raspoređivanje (NATO-ove) protuzračne obrane duž poljsko-ukrajinske granice, rekao je Nauseda novinarima, dodajući da se to odnosi i na ostatak istočnog krila.

– Nadam se da ćemo do summita NATO-a u Vilniusu iduće godine uspjeti napredovati jer situacija potvrđuje da je to ispravna odluka i da je nužna brza provedba, dodao je Nauseda.

Eksplozija nije podigla razinu vojnih prijetnji, rekao je Nauseda, ali je dodao da bi “u budućnosti moglo biti slučajnih incidenata, mogućih odstupanja projektila”.

Raketa je pala na selo Przewodow, na jugoistoku Poljske, nedaleko od Ukrajine koja je u utorak pretrpjela žestoke raketne udare na infrastrukturu, pa i na području blizu bjeloruskog teritorija kojim se ruska vojska koristi od početka agresije 24. veljače.

Javila se i Kina

11:00

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na pribranost nakon izjave poljskog ministarstva da je projektil ruske proizvodnje pao na selo nedaleko od granice s Ukrajinom.

– Sve strane bi trebale ostati mirne i omogućiti da ne dođe do daljnje eskalacije, izjavila je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova, Mao Ning

Banožić: Treba procjenjivati informacije

10:57

– Što se tiče NATO-a, treba procjenjivati informacije, na koji će se način istraga razvijati, što će biti prikupljeno tijekom istrage. Na taj način dopustiti se da se dalje razvijaju sve one moguće stvari koje su sukladne sjevernoatlantskom ugovoru, izjavio je ministar obrane Mario Banožić, komentirajući situaciju s padom projektila na poljski teritorij.

Dron pogodio skladište goriva duboko u Rusiji?

09:53

Skladište goriva eksplodiralo je u srijedu na jugu Rusije, duboko unutar ruskog teritorija u Orelskoj oblasti, nakon napada koji je vjerojatno izveden dronom, pri čemu nitko nije stradao, priopćile su mjesne vlasti.

Eksplozija, za koju se vjeruje da je rezultat napada, dogodila se dvjestotinjak kilometara od ukrajinske granice.

Od početka ruske ofenzive na Ukrajinu, skladišta goriva i streljiva na ruskom jugu bila su na meti napada bespilotnim letjelicama, za što su ruske vlasti optuživale ukrajinsku vojsku.

Ti su napadi većinom ciljali objekte blizu granice, u oblastima na granici s Ukrajinom, što nije slučaj s ovom eksplozijom u Orelu koja se dogodila duboko na ruskom teritoriju.

– Danas (srijeda) u 4.00 sata, dron je vjerojatno prouzročio eksploziju skladišta goriva u selu Staljnoj Kon. Nema žrtava, rekao je guverner Orelske oblasti Andrej Kličkov.

– Sve spasilačke službe su na mjestu događaja, dodao je u priopćenju objavljenom na Telegramu, ne imenujući krivca.

Eksplozija se dogodila nakon ruskih raketnih napada na gradove diljem Ukrajine u utorak.

Oglasila se Von der Leyen

09:17

– Rusija je izvela masovne raketne napade na Ukrajinu. Namjerno gađa gradove i civilnu infrastrukturu, ostavljajući djecu, žene i muškarce bez vode, struje i grijanja. Svi osuđujemo te brutalne postupke Rusije. Također razgovarali smo i o eksploziji u Poljskoj, u blizini granice. Nudimo svu potporu Poljskoj i pomoć u istrazi koja je u tijeku. Ostajemo uz Ukrajinu koliko god bude potrebno, ujedinjeni smo, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Prilog o situaciji nakon pada projektila u Poljskoj

09:07

Medvedev: Vodeći hibridni rat zapad se približava svjetskom ratu

09:05

– Incident s navodnim ukrajinskim “udarom projektilom” na poljsku farmu dokazuje jedno. Vodeći hibridni rat protiv Rusije zapad se približava svjetskom ratu, izjavio je zamjenik predsjedatelja ruskog Vijeća sigurnosti i bliski suradnik Vladimira Putina, Dmitrij Medvedev.

Erdogan: Poštujem rusku deklaraciju da nisu odgovorni

09:00

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da poštuje rusko odbijanje teze da su oni lansirali projektil na poljski teritoriji.

Dodaje ipak da incident treba istražiti.

Biden: Malo vjerojatno da je projektil ispaljen iz Rusije

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?